Když byl v 17. století na ostrově Barbados objeven tehdy ještě nepopsaný strom pětimetrové výšky, dali mu botanici poetické jméno Citrus paradisi. Tedy citroník rajský. Zřejmě je k tomu vedla krása karibských pralesů, kde jej nalezli. Za rajskou označí chuť jeho plodů hned při prvním soustu jen málokdo. Poměrně vysoký obsah chininu v dužnině totiž dodává všem varietám ovoce známého u nás jako grapefruit výraznou hořkou stopu v chuti.

Je to ale právě ona, která nakonec způsobuje, že grapefruit má v kuchyni tak mnohostranné využití. Když s ním budete trochu experimentovat, zjistíte, že se hodí skoro ke všemu. Jeho přirozená hořčinka totiž dobře vyvažuje sladké tóny, stejně tak se dobře snoubí s masem a ořechovými tóny všeho druhu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se