Sýr? Ne, tvarůžek. Název této olomoucké speciality se objevuje v historických pramenech už v 15. století. V té době jej už spolehlivě vyráběli a pak prodávali na trzích v širokém okolí města Olomouce.

Jejich výroba je na první pohled opravdu jednoduchá. Menší i větší výrobci nakupovali po vsích i na trzích tvaroh, ten pak nechali tři dny „zaležet“ a pak jej ručně hnětli nebo šlapali v kádích podobně, jako se šlape zelí. „Nízkou káď o průměru 1,5 až dva metry s vrstvou asi 30 centimetrů šlapaly dvě ženy hodinu i více,“ píše Pavel Pospěch v útlé knížce o minulosti výroby olomouckých tvarůžků.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se