Bramborový salát nepatří zrovna k nejdéle sloužícím tradicím českých Vánoc. Spíš naopak – na svátečních stolech se začal pravidelněji objevovat zhruba až před sto lety. Na rozdíl od smaženého kapra, houbového nákypu nebo hrachové polévky se ale za tu dobu stal pokrmem zcela univerzálním. Na Vánoce ho dělají prostě všichni.
A i když všichni možná přísaháme na ten „svůj“, často děděný ještě prababičce, i v míchání brambor, kořenové zeleniny, kyselých okurek, majonézy a hořčice se dá experimentovat. Vyzkoušejte model sázející na křupavý řapíkatý celer, který majonézu nahrazuje lehčím créme fraîche a jogurtem, nebo recept, který k bramborám a kořenové zelenině přidává šťavnaté kousky jablek. Který z nich se vám zalíbí víc?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.