Kaviár se v devadesátých letech z někdejšího Sovětského svazu začal vyvážet nadivoko a ve velkém přes malé obchodníky - nejprve do Moskvy a posléze do zahraničí. Tamní populace jeseterů drasticky poklesla, a proto na začátku tisíciletí došlo ke striktní regulaci rybolovu a obchodu s jesetery a jejich vajíčky. Devět let se kaviár z Ruska do Evropy nesměl dovážet vůbec.

Omezení vývozu tehdy způsobilo nárůst černého trhu. Inga Saffronová v knize Kaviár popisuje, že kufr propašovaných jiker se na začátku tisíciletí dal v New Yorku koupit za 20 tisíc dolarů. Jakmile však překupník obsah kufru rozdělil do malých skleniček a prodal pokoutně do lahůdkářství, dostal cenu pětinásobnou. Byly prý doby, kdy celníci v každém letadle společnosti Aeroflot zabavili kaviárový kontraband třem čtyřem pašerákům.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se