"Tvůj první frgál? Frgále snad pečeš odmalička, ne?" zíral na mě kamarád s úžasem, když jsem mu v lednu u piva zvěstovala, že moje první frgále jsou na světě. Zná mě jako vášnivou pekařku, a celkem logicky tak čekal, že nejslavnější sladkost valašské kuchyně budu mít v malíčku.
Opak je však pravdou. Frgále jsem kolem sebe sice měla od malička - od babičky, od jejích sousedek... - ale nějakým zlomyslným řízením osudu jsem se nikdy nenachomýtla k pečení. Takže zatímco jsem vyráběla bábovky, vánoční cukroví, soufflé a rozličné cizozemské páje jako na běžícím pásu, tyhle úžasné valašské koláče s tenoučkým těstem jsem jenom ochutnávala.
Jak roky šly, stala se pro mě z frgálu jakási nedostižná meta. Nečinnost jsem si omlouvala tím, že po babičce recept nezůstal, a já bych frgál chtěla udělat takový, jak si pamatuji od ní.
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.