V nejznámější české kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové jsou hned čtyři recepty na úpravu šnečího masa. "Je to typické vánoční jídlo, které bylo postním jídlem chudiny. Toto jídlo se přeneslo z chudých vrstev do měst, kde se okamžitě stalo jídlem snobů," říká šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift.
Dnes se v Česku zkonzumuje deset tun šneků ročně. Mezi lidmi je zájem i o šnečí speciality, jako jsou hlemýždí játra nebo kaviár. "Lidé nakupují tyto lahůdky před Vánoci a servírují to rádi na štědrovečerní stůl," popsala Dorota Součková, majitelka největší české firmy vyrábějící šnečí speciality Snailex Plus.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.