Už jen pár týdnů mají rybáři na to, aby dokončili výlovy kaprů na vánoční stůl. Až na konci listopadu začne mrznout, musí už být všichni v sádkách. "Když se kapr vytáhne z vody v mrazu, slizká vrstva na povrchu těla zmrzne, mráz ji spálí, a to nesvědčí rybě ani její tržní ceně," odůvodňuje načasování podzimních výlovů výrobní ředitel Rybníkářství Hluboká Jiří Chmel.

O tomto víkendu organizoval výlov na Bezdrevu, třetím největším rybníku v Česku. Rybáři za sebou nemají špatný rok. V létě nebyla velká horka, sinice se příliš nerozmnožily, a tak kapry netrápil kyslíkový deficit. Teplé září jen pomohlo tomu, aby kapři utěšeně přibývaly na váze.

Bude to znát i na kvalitě masa? Ne, na rozdíl od přírůstku se podle rybářů dobrý rok po chuti nepozná. Podstatně více záleží na tom, z jakého rybníka kapr pochází. "Jsou typy rybníků, které produkují mimořádně kvalitní rybí maso pravidelně každý rok. Je to složitá souhra mnoha faktorů, jako je chemie vody, složení bahna, potravy, přikrmování, hloubka rybníka a jeho kyslíkatost, poloha vzhledem k pověrnostním vlivům nebo kvalita přítokové vody," vysvětluje Jiří Chmel.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se