"Co se týče jídla, mají Filipínci a Češi společného daleko víc, než by si člověk myslel," říká šéfkuchařka Marilu Rodriguezová - Scheichová, která celý festival připravila a v těchto dnech dohlíží nad jeho průběhem. Jedná se první prezentaci filipínské kuchyně tohoto druhu v Česku vůbec.

 

Proč myslíte, že většina Evropanů, a tedy i Čechů nezná filipínskou kuchyni?

Je to podle mého proto, že Filipínci do propagace jídla po světě neinvestují tolik, jako třeba Thajci. V některých zemích, jako například ve Švýcarsku a Německu, je ale filipínské jídlo už velmi populární. Švýcaři i Němci na něm oceňují hlavně to, že není monotónní, není založené na jedné chuti, jako třeba thajská. Filipínské jídlo v sobě vstřebává různé elementy – je to fúze čínské, španělské, malajské, indonéské kuchyně.

Existuje tedy vůbec něco jako filipínské národní jídlo?

Za národní jídlo považujeme adobo, což je ale v praxi také fúze. Adobar je španělské slovo a v kulinářské terminologie znamená stew (obdoba guláše). Sójová omáčka, která se do něho přidává, je čínský vliv a jediný filipínský element v adobu je ocet. Ten totiž Filipínci milují. Tohle jídlo odráží historii našeho národa. Měli jsme tři sta let španělskou nadvládu, což se samozřejmě projevuje i na našich talířích. A jak už to v Asii bývá, žije u nás početná čínská komunita.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se