Info

Lidstvo sní  1,5 milionu tun glutamanu každý rok.

Neobyčejný osud má ale i bílý prášek, který se dnes ocitá na zcela opačném konci žebříčku gurmánských sympatií.  Byl vůbec první z dlouhé řady průmyslově vyráběných chemických přísad do jídla.

Bez něj by nenastal poválečný rozvoj konzervárenství, stál u kolébky mražených pizz, grilovaných hamburgerů a polévek z pytlíku. Až se nakonec stal proklínaným škůdcem, jehož jméno se slušní kuchaři téměř bojí vyslovit. Král umělých dochucovadel – glutaman sodný.

Tajemství daši

Polévka daši, kterou mu manželka pravidelně vařila, nezaměstnávala jen jeho chuťové pohárky, ale i mozkové buňky. Co je to za zvláštní chuť?

Není ani sladká, slaná, kyselá nebo hořká, jak čtyři základní chutě popisuje literatura. Je prostě jiná. Profesor biochemie z Tokijské císařské univerzity Kikunae Ikeda si pochutnával na oblíbeném manželčině vývaru z mořských řas s nudlemi a usilovně přemýšlel.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se