Bazalkové pesto
Potřebovat budete:
Svazek bazalky, 1,5 dcl oleje (olivový, ale může být i kvalitní řepkový nebo slunečnicový), trochu semínek podle chuti a možností (mohou to být pínie, ale i lehce opražená slunečnicková semínka nebo vlašské či lískové ořechy), strouhaný parmazán nebo jiný sýr typu grana padano, sůl, pepř (čerstvě mletý).
- Do mixéru nalijte olej a přidejte trochu opražených slunečnicových semínek. "Tím, že se lehce opraží, se zvýrazní jejich chuť," říká Daniel Struna. Přidejte pár stroužků česneku zbaveného klíčků (tato část česneku je obtížně stravitelná) a asi tři lžíce strouhaného sýra typu grana padano.
- Bohatě osolte, na toto množství je třeba zhruba jedna rovná čajová lžička soli. Opepřete: "Pepř tam není kvůli tomu, aby pesto pálilo. V malém množství vytáhne základní chutě ostatních ingrediencí." Z bazalky otrhejte lístky a přidejte je do mixéru, určitě celý svazek, tedy zhruba 10 dkg.
- Opatrně, pulsy hmotu mixujte. "Nesmí se zahřát, to by bylinka přicházela o prospěšné látky," říká Daniel Struna. Pesto by nemělo být úplně jemné, kousky oříšků nebudou nikomu vadit.
- Hotové pesto bude ladit nejen s grilovanými masy, ale i se zeleninou. V lednici vydrží zhruba týden.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.