-
Zásada číslo jedna zní: kvalitní maso. „Musí být světle růžové, na omak pevné, ale ne tvrdé,“ říká Dalibor Navrátil. Ideální je, když vám řezník plátek masa ukrojí, abyste si mohli jeho „konzistenci“ ověřit a také si přivonět: „Musí to být svěží vůně, to se nedá jinak popsat. U čerstvé ryby cítíte svěží vůni mořské vody, u vepřového masa necítíte žádný nepříjemný pach.“
-
Z lednice alespoň šest hodin před začátkem grilování. Teplotní šok mu nesvědčí, je potom zbytečně tvrdé.
-
Maso očistěte, ale nezbavujte tučných částí: „Když jsou připravené na grilu, jsou opravdu dobré.
-
Jak silný stejk? Tak na jeden až dva prsty: „Když bude silnější, maso uvnitř bude ještě krvavé a na okrajích už naopak vysušené.“ Ideální je proto plátek silný zhruba tři centimetry.
-
Zapomeňte na paličku. Ve chvíli, kdy krkovičku naklepete, porušíte svalová vlákna. Maso pak během grilování přijde o většinu šťávy.
-
Nesolte, nepepřete, nemarinujte. Maso díky tomu měkčí nebude, zato vám bude olej použitý v marinádě kapat do grilu a bylinky nebo česnek se spálí. Lepší je dochutit až opečený stejk.
-
Plátky krkovičky položte na rošt tak, aby se nedotýkaly: „Je to důležité, aby z masa mohla při grilování odcházet pára. Mohlo by se také stát, že by se spíše dusilo než grilovalo.“
Co jste nevěděli o grilování, díl 2: Kuře nemarinovat a až je hotové zakápnout olejem - čtěte ZDE
Co nevíte o grilování, díl 3: Domácí pesto k masu máte hotové za pár minut - čtěte ZDE
-
Grilujte krkovičku čtyři až pět minut na dobře rozpáleném uhlí pod pokličkou, pak ji otočte a nechte ji na grilu ještě jednou stejně dlouhou dobu.
-
Po grilování musí stejk asi dvě minuty odpočívat. „Během grilování se štáva stáhne dovnitř masa. Kdybychom do něj řízli hned, vyteče šťáva na talíř a maso bude suché. Když se nechá chvíli takzvaně vypářit, šťáva zůstane v mase a stejk bude krásně šťavnatý.“
-
Maso osolte a opepřete: „Rozhodně pepřem z mlýnku. Mletý pepř, který máte doma v mističce, je vyčpělý. Nijak nechutná a nemá žádnou sílu.“ Že přesolíte nebo přepepříte se přitom nemusíte bát, maso snese opravdu hodně.
-
A co dál? Už jen dobrou chuť!
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.