Pečivo, potraviny (ilustrační foto)
Foto: HN – Michaela Hasíková
Rok co rok skončí v popelnicích a na skládkách po celém světě 1,3 miliardy tun jídla v hodnotě 20 bilionů korun. V mnoha zemích už je přitom lze odevzdat do potravinové banky. V Česku se ale firmám víc vyplatí jídlo zlikvidovat než darovat.

Problém, kdy na jedné straně končí potraviny v koši a na straně druhé lidé hladoví, se netýká jen rozvojových zemí. V Česku se vyprodukuje odhadem 729 tisíc tun potravinového odpadu ročně. Desetina obyvatel Česka přitom žije pod hranicí chudoby a dalších 1,7 milionu lidí musí vystačit s příjmem těsně nad ní.

Když se zeptáte šéfa Armády spásy Jakuba Vopeláka, potvrdí, že za jeden jediný den jen v Praze vydají potřebným 1500 porcí jídla. "A lidí neubývá, spíše naopak," uvádí Vopelák.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.