Mazanec 2
Bochánek mazance je na velikonočním stole stejně důležitý jako pecen chleba během roku. Vy, kteří dáváte přednost jeho domácí výrobě před kupovaným, vyzkoušejte tentokrát recept Karolíny Kocincové, šéfcukrářky hotelu Kempinski.

O Velikonocích nesměl chybět na stole už od středověku. Podle nejstarších receptů, pocházejících už z 15. a 16. století, ale mazanec vypadal jinak, než jak ho známe dnes. Především byl bez cukru, který v té době česká kuchyně neznala. Sladkou chuť jídlům místo toho dával med a sušené ovoce.

Připravoval se z mouky, másla, vajec a sýru nebo tvarohu a podle některých předpisů se dokonce plnil masem. Vylepšit ho třeba marcipánem, tak jako je to v našem receptu, je tedy zcela v duchu tradice.

Příprava mazance byla dlouhá staletí součástí velikonočního rituálu. Zatímco jidášky, kynuté pečivo tvarované do podoby preclíků nebo bochánků, se pekly na Zelený čtvrtek, mazancům a později i velikonočním beránkům byly pece českých hospodyněk vyhrazeny na Bílou sobotu, kdy se také pletly pomlázky a barvila se vajíčka.

Před jídlem do kostela

Čím vzácnější host ke stolu, tím lepší mazanec, platilo v bohatších rodinách. Zatímco níže postavení se museli spokojit s bochníčky z kynutého těsta, panstvo si pochutnávalo na rozinkách a mandlích.

Než se do nich ovšem mohli lidé pustit, museli všechny mazance bez rozdílu na Boží hod ráno do kostela na ranní mši. A tam se z trochy mouky, másla a vajec stalo požehnání, které mělo pány i kmány chránit po celý další rok.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.