Restaurace Oliva
Foto: Oliva
Oliva je podle týdeníku Ekonom rodinná restaurace v tom nejlepším smyslu slova. Jen málokde totiž najdete oba majitele každý den v restauraci jako zde - majitelka coby šéfkuchařka vaří v kuchyni, zatímco majitel obsluhuje společně s dalšími číšníky hosty.
Tip

Jen málokterý z hostů odolá zdejšímu „signature“ dezertu v podobě vanilkové zmrzliny podávané s olivovým olejem a mořskou solí.

Z nabídky

Pečená chobotnice podávaná s teplým fazolovým salátem s rajčaty, feta sýrem a oreganem      265 korun

Pečená kachní játra „Foie gras“ s gratinovanými brambory, se sýrem „Reblochon“ a čerstvým tymiánem         255 korun

Filet z pražmy královské na pikantním salátku z manga, červené cibulky a koriandru       365 korun

Důraz na domácí prostředí a nadstandardní služby zaujme hned od prvních okamžiků. Potěší milá, neokázala atmosféra i osobní přístup, které od začátku slibují mimořádně příjemný kulinární zážitek. Začíná se chlebem s pečlivě vybranými, nefiltrovanými olivovými oleji z Řecka a Španělska, po kterých už přijde řada na předkrmy.

Středomořské fantazie

Je z čeho vybírat, neboť zdejší svěží a kreativní podoba středomořské kuchyně je plná nápadů, fantazie a barev. Zvláštní specialitou či spíše rukopisem šéfkuchařky je poměrně časté využití sýrů, které dají jídlům osobitý „šmrnc“. Třeba v případě geniální kompozice foie gras s výtečným sýrem Reblochon a gratinovanými brambory, což dokazuje odvahu i sebevědomí kuchaře, v našem případě výjimečně šéfkuchařky. Na první pohled odvážná kombinace je zvládnutá s naprostým přehledem.

Foie gras zde ovšem kombinují také se zelenou krémovou čočkou či sezonně s rebarborou a jahodami. Jídla ovšem nejsou překombinovaná a nechávají vyniknout kvalitní surovinu. Jeden z nejoblíbenějších pokrmů představují klasické mušle na bílém víně Mariniére, jež jsou na menu zařazené jako předkrm i jako hlavní jídlo.

Souznění jemných chutí

Z předkrmů doporučíme pečené krevety s dipem z pečeného lilku a omáčkou z červených paprik. Z hlavních jídel stojí za zkoušku třeba opečené mušle sv. Jakuba, podávané s bramborovou kaší a pomerančovou omáčkou, které potěší jak kvalitou surovin, tak kreativním nábojem. Některé pokrmy opouštějí pomyslnou hranici středozemního moře a posouvají se mnohem více na východ.

Filet z královské pražmy je totiž připraven s chilli a rybí omáčkou a servírován s mangovým salátkem s koriandrem, takže je spíše variací na thajskou kuchyni. Opět ovšem překvapí jemnou a příjemnou kombinací různých chuťových tónů, které se navzájem nepřebíjejí, ale navzájem spolu perfektně souzní.

Podívejte se, jak se v Olivě připravuje foie gras:

Restaurace Oliva

Nekonečně mnoho krevet

Každé poledne se v restauraci Oliva připravuje několik jídel z denní nabídky, které jsou napsané na zrcadle, například papardele s omáčkou z kozího sýra, bazalkou a kuřecím masem. Stálicí je naopak model neomezené večerní konzumace tygřích krevet za cenu 690 korun.

Krevety se nosí v porcích po čtyřech, a to hned v několika verzích, například krevety pečené na česneku, krevety s koňakovou omáčkou či krevety na thajském žlutém curry. Hosté mohou úpravy samozřejmě střídat a objednávat si krevety po celý večer.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 40 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.