Schválně se zamyslete, jestli jste je dnes jedli. Nebo z nich pili džus. Případně zda byla v nějakém jídle „schovaná“. Jablka jsou nejoblíbenější evropské ovoce a Česko není výjimkou. Každý z nás zkonzumoval v roce 2022, za který jsou poslední dostupná čísla, v průměru 24,7 kilogramu jablek, u druhých nejoblíbenějších pomerančů to byla sotva polovina. Pouze každé druhé v obchodech prodané jablko má však český původ a toto číslo bude ještě letos výrazně horší. Mráz, jaký pěstitelé nepamatují, zničil většinu úrody.
„Počasí si s námi pohrává každý rok. Na to, že kvůli mrazům přijdeme o 10 až 15 procent úrody, jsme si zvykli a není to problém. Letos to však nebyl obvyklý jarní mráz, byl to doslova zimní mráz na sklonku jara,“ říká Tereza Vyšatová, spolumajitelka společnosti Sady Tuchoraz. S 212 hektary jabloňových sadů patří mezi největší pěstitele v Česku.
Vedle teplot hluboko pod nulou, které likvidují pučící květy, bojují však čeští jablíčkáři i s dalšími nepříjemnostmi. Od nedostatku vody přes polskou konkurenci až po houbovité nákazy. Výsledkem je, že jablečné sady rychle mizí z české krajiny.
Co se dočtete dál
- Jak moc byl pro pěstitele fatální byl letošní mráz.
- Jakými metodami se pokouší ovocnáři nepřízni počasí čelit.
- Jak se Polsku podařilo stát jablečnou velmocí.
- Kdo z ovocnářů může obstát v boji proti počasí, nákazám i konkurenci.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist