Schválně se zamyslete, jestli jste je dnes jedli. Nebo z nich pili džus. Případně zda byla v nějakém jídle „schovaná“. Jablka jsou nejoblíbenější evropské ovoce a Česko není výjimkou. Každý z nás zkonzumoval v roce 2022, za který jsou poslední dostupná čísla, v průměru 24,7 kilogramu jablek, u druhých nejoblíbenějších pomerančů to byla sotva polovina. Pouze každé druhé v obchodech prodané jablko má však český původ a toto číslo bude ještě letos výrazně horší. Mráz, jaký pěstitelé nepamatují, zničil většinu úrody.

„Počasí si s námi pohrává každý rok. Na to, že kvůli mrazům přijdeme o 10 až 15 procent úrody, jsme si zvykli a není to problém. Letos to však nebyl obvyklý jarní mráz, byl to doslova zimní mráz na sklonku jara,“ říká Tereza Vyšatová, spolumajitelka společnosti Sady Tuchoraz. S 212 hektary jabloňových sadů patří mezi největší pěstitele v Česku. 

Vedle teplot hluboko pod nulou, které likvidují pučící květy, bojují však čeští jablíčkáři i s dalšími nepříjemnostmi. Od nedostatku vody přes polskou konkurenci až po houbovité nákazy. Výsledkem je, že jablečné sady rychle mizí z české krajiny.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak moc byl pro pěstitele fatální byl letošní mráz.
  • Jakými metodami se pokouší ovocnáři nepřízni počasí čelit.
  • Jak se Polsku podařilo stát jablečnou velmocí.
  • Kdo z ovocnářů může obstát v boji proti počasí, nákazám i konkurenci.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.