Kolik to stojí? V obchodech už to mnohdy nebývá jediná otázka, kterou si jako zákazníci klademe. Řadu lidí zajímá, jak se – zjednodušeně řečeno – mělo třeba kupované kuře. Zohledňují při nákupech podmínky, za jakých výrobky vznikly.  Ať už jde třeba o dopady na životní prostředí, zásady fair trade, využití dětské práce – nebo u masa, vajec či mléčných výrobků o prostředí, v jakých zvířata žijí.

Proto dnes najdeme na obalech informace o tom, zda vejce snesly slepice z výběhového chovu. U ryb se dozvídáme, jestli vyrostly ve volné přírodě, nebo byly odchovány v tzv. akvakulturách. A například v Německu i na mléce vidíte, v jakých podmínkách žila kráva. Část zákazníků je ochotna připlatit si za potraviny, které byly vyrobeny s vyšším ohledem k tzv. welfare čili pohodě zvířat. To s sebou může nést i pokušení nepoctivých producentů nebo obchodníků, aby spotřebitele šidili.

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se