Pokud si někdo spojuje německé víno jen s Moselou, je to v pořádku, ale nestačí to. Německo má celkem třináct vinařských oblastí, ta nejblíž českým hranicím je v Sasku kolem Drážďan. Celkem Němci pěstují víno na 103 180 hektarech, což je třeba osmkrát méně, než mají Francouzi. Pro srovnání, v Česku je rozloha vinic zhruba 18 tisíc hektarů. Vinařský průmysl zaměstnává v Německu 72 tisíc lidí a má obrat kolem dvou miliard eur, tedy zhruba 51 miliard korun.

To z něj v porovnání s ostatními obory německé ekonomiky dělá trpaslíka, který se ale díky podpoře dotací z Evropské unie stará o udržování krajiny a úzce se propojuje s dalšími obory, jako je turistika nebo gastronomie. „Vinařský byznys není komerčně sám o sobě udržitelný. Jen polovina vinařů dokáže vytvořit příjem, který je uživí,“ říká profesorka Simone Looseová z Univerzity Gasenheim, kde se tradičně vzdělávají mladí němečtí vinaři. Svoji roli hrají fondy EU a potřeba vytvářet „pozitivní externality“, jak říkají ekonomové, tedy kultivovanou krajinu.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se