Pokud si někdo spojuje německé víno jen s Moselou, je to v pořádku, ale nestačí to. Německo má celkem třináct vinařských oblastí, ta nejblíž českým hranicím je v Sasku kolem Drážďan. Celkem Němci pěstují víno na 103 180 hektarech, což je třeba osmkrát méně, než mají Francouzi. Pro srovnání, v Česku je rozloha vinic zhruba 18 tisíc hektarů. Vinařský průmysl zaměstnává v Německu 72 tisíc lidí a má obrat kolem dvou miliard eur, tedy zhruba 51 miliard korun.
To z něj v porovnání s ostatními obory německé ekonomiky dělá trpaslíka, který se ale díky podpoře dotací z Evropské unie stará o udržování krajiny a úzce se propojuje s dalšími obory, jako je turistika nebo gastronomie. „Vinařský byznys není komerčně sám o sobě udržitelný. Jen polovina vinařů dokáže vytvořit příjem, který je uživí,“ říká profesorka Simone Looseová z Univerzity Gasenheim, kde se tradičně vzdělávají mladí němečtí vinaři. Svoji roli hrají fondy EU a potřeba vytvářet „pozitivní externality“, jak říkají ekonomové, tedy kultivovanou krajinu.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.