Necelý rok po vítězné bitvě u Slavkova, během dalšího úspěšného postupu na východ, vyhlásil francouzský císař Napoleon Bonaparte ke konci roku 1806 blokádu dovozu britského zboží do kontinentální Evropy. Najednou tak vyschly dodávky cukrové třtiny z britských kolonií, poptávka po cukru ovšem byla veliká a zemědělci i chemici se začali pídit po náhradě. Pokusy s hroznovým cukrem se nedařily a Francouzi si vzpomněli na výzkumy německých chemiků Andrease Sigismunda Marggrafa a Franze Karla Acharda.

První z nich v roce 1747 ve své přednášce v Berlíně oznámil, že v některých rostlinách objevil krystaly cukru totožného s cukrem třtinovým. "Lékárníci tomu říkali sladká sůl," vypráví historik Daniel Froněk. Podle Marggrafova zjištění byla ze zkoumaných plodin nejsladší bílá řepa. Tu v té době sedláci považovali víceméně za plevel a využívali ji nejvýše ke krmení dobytka. Marggraf ovšem ještě nemluvil o výrobě cukru, doporučoval pouze, aby se z řepy lisoval sirup.

Teprve jeho žák Achard, jenž pocházel z rodiny hugenotských uprchlíků, začal řepu šlechtit, aby dosáhl vyšší cukernatosti, a snil o výstavbě prvního řepného cukrovaru. Na něj však neměl peníze. V roce 1782 zakoupil alespoň statek nedaleko Berlína a pokračoval tam ve zdokonalování řepy. Poté co statek vyhořel, představil svůj plán na velkovýrobu cukru pruskému králi Fridrichu Vilémovi II. a ten mu slíbil odměnu 100 tisíc tolarů, když jeho projekt bude životaschopný. Výzkumník se zadlužil, koupil statek ve Slezsku, kde začal pěstovat řepu a v roce 1802 postavil první malý řepný cukrovar. Ten však také shořel. Ze slíbené odměny od krále Achard dostal jen polovinu a hrozilo mu vězení pro dlužníky.

Nevzdával se však a svou myšlenku dál prosazoval, psal publikace a informační letáky. V roce 1810 postavil "školní" cukrovar, kde vychovával své následovníky. V letech 1811 až 1812 Napoleon k jeho zadostiučinění přikázal pěstovat cukrovou řepu na ploše 32 tisíc hektarů a udělil na 500 licencí. Tak vzniklo řepné cukrovarnictví. Po skončení blokády Británie ale zájem o řepu poklesl, nicméně ve 30. letech 19. století se opět oživil. Hlízovitá plodina na kontinentě třtinu nakonec vytlačila, jen v Británii třtina převládala až do začátku první světové války.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist