K ochutnání single malt whisky Glen Garioch (což se čte jako glengíri) nebývá v Česku moc příležitostí. Ale protože whisky a jazz patří odnepaměti k sobě, narazíte na ni v pražském Jazz Docku, kde je součástí pestré nabídky "zrajících obilných destilátů".

Glen Garioch je nejvýchodnější a právě tak možná vůbec nejstarší skotskou palírnou fungující s různě dlouhými přestávkami od roku 1794. V letních měsících bývalo zvykem nechat kotle vyhasnout, protože stálo moc peněz chladit vodou výrobní zařízení.

Za druhé světové války bydleli v palírně příslušníci britské armády, v roce 1968 přestala destilovat pro nedostatek vody a roku 1995 ji umlčel nový vlastník jménem Suntory Ltd., ale ten se ji rozhodl prodat. Jenže palírnu nikdo nechtěl koupit. A když se začala zvedat vlna zájmu o malt whisky, Suntory hbitě destilérku rekonstruoval a podnik od roku 1997 pracuje bez přerušení. Donedávna patřila k nemnoha palírnám, které si vyráběly ječný slad ve vlastní sladovně, a na začátku devadesátých let upoutala pozornost použitím odpadního tepla pro vytápění skleníků, v němž se dařilo rajským jablíčkům.

V historii, koncem 19. století, spojila palírna svůj osud s Williamem Sandersonem, jedním z průkopníků míchaných skotských, autorem také v Česku známé Vat 69. To určilo další vývoj dějin Glen Garioch, jež se stala pro svoje vlastnosti vyhledávanou součástí blended Scotch whisky, tedy míchaného destilátu, a jen pomalu − teprve od počátku sedmdesátých let − začala pronikat na trh jako whisky sladová. A ne jen tak ledajaká!

Vůně je plná, sladová, nepatrně − pokud vůbec − nakouřená (bývalo tomu kdysi jinak, pokud byste se dostali na aukci například k ročníku 1891, na cenu se neptejte, bude v řádu set tisíc korun), s náznakem květin a kvetoucího vřesu. Hlavní zbraní je ale decentně pepřová chuť − při prvním doušku se mi vybavila pravá marmeláda od Fortnum & Mason, do níž výrobce přidal chilli a zázvor.

Nerad používám slovo "příběh", jež devalvovalo v důsledku jeho nadužívání marketinkovými kreativci. Jenže Glen Garioch příběhem je!

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist