Nazelenalé listy zelí v červeném nálevu − vypadá zvláštně, voní nám nevábně a jeho chuť je ostře pikantní a velmi specifická. Přesto si tato tradiční korejská fermentovaná delikatesa podmanila jako superpotravina svět. A pak i vesmír. Tady už ale ani tak nešlo o její blahodárné účinky, ale hlavně o to, že žádný Korejec si život bez kimchi, byť jen na chvíli, nedovede představit. S 30letým inženýrem Ko Sanem tedy letělo do kosmu speciálně upravené "space kimchi".
S kimchi i do války
Nakládané, zpočátku pouze solené zelí a další zeleninu zakopávali pod zem v hliněných nádobách obyvatelé Koreje už před tisíci lety. Postupně pak s přidáváním dalších ingrediencí dospěl pokrm do dnešní podoby. Jeho variací a lehkých nuancí je však na stovky − každý region, a dokonce i každá rodina mají nějakou vychytávku, přičemž kimchi má i své sezonní varianty.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.