Říká se mu "maso bez kosti" a v řadě lidí vyvolává tofu spíš nechuť než touhu po dvojité porci. Pravda, je zdravé. Snadno stravitelné. Ale maso? O tom nemůže být vůbec řeč, přestože se dá grilovat, smažit, marinovat, obalovat, zapékat…
Tahle bílá, neutrální a ne dvakrát pohledná hmota ze sójových bobů má ovšem vedle svých pozitivních výživových vlastností ještě jednu výhodu − dokáže se měnit jako chameleon. A voní i chutná pak podle toho, co k ní přidáte. Snad proto patří ve vegetariánské a asijské kuchyni k nejpoužívanějším surovinám. Kdo umí a má správné ingredience, dokáže s ním hotové zázraky.
Rychlost nade vše
O benefitech tofu ve smyslu zdravé výživy už slyšel asi každý. Aby ne, v Asii se používá přes dva tisíce let. Zejména jde o výborný zdroj dobře stravitelných bílkovin, především pro všechny, kteří nejedí maso. Neobsahuje žádný cholesterol, vlastně naopak − tofu obsahuje lecitin, který pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi. Má minimum sacharidů i tuků, zato je bohaté na vápník, železo, hořčík, stejně jako na látky příznivě ovlivňující hormonální hladinu a umožňující dobré vstřebávání vápníku do kostí.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.