Mezi pracovní benefity, které v horkých letních dnech nabízejí společnosti svým zaměstnancům, patří podle ředitelky kariérního portálu Profesia.cz Zuzany Lincové chlazené nápoje zdarma, delší pracovní přestávky, v krajních případech kratší pracovní doba. I když rtuť teploměru letos nešplhá tak vysoko jako loni, léto vrcholí a teploty s ním.
Stačí, aby přišlo pár dusných dní, a je jasné, že ani v noci se venku neochladí. Uzavřené prostory se jen těžko dají provětrat a to samé platí i o kancelářích, kde ještě není zavedená klimatizace. Ale ani ti, kdo pracují v klimatizovaných prostorách, nemají automaticky vyhráno.
Teploty venku a uvnitř se kvůli regulaci mohou lišit i o deset stupňů Celsia, což pro lidský organismus představuje zátěž jak při ranním příchodu do zaměstnání, tak při opačném případě v odpoledních nebo večerních hodinách. Ideální rozdíl činí pět stupňů.
A právě to, jak jsou zaměstnanci v létě spokojeni se svým pracovním prostředím, bylo hlavním tématem ankety, do které se lidé mohli zapojit na webu Profesia.cz. Téměř polovina dotázaných sice pracuje v klimatizovaném prostředí, celým 17 procentům je ale při práci chladno.
Naopak největší část respondentů (32 procent) si stěžuje na horko bez klimatizace. V takovém případě je samozřejmě potřeba hodně pít, teplota nápojů by ale neměla klesnout pod 16 stupňů Celsia. Vychlazené nápoje totiž pocit žízně ještě umocní.
V dusnu člověku nesvědčí ani velké a hutné porce jídla, vhodné jsou mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Pomáhá také správná volba oblečení. To by mělo být světlé a z přírodních materiálů, jako je bavlna, hedvábí či len.
Zdroj: Profesia.cz
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist