Tradiční kuchyně našich východních sousedů je tak trochu podobná té naší, zvlášť co se vydatnosti týče – nevyhnete se tu zelí, kachně ani uzenému. Přidává tomu ještě poctivá porce. A není se čemu divit, čerstvý horský vzduch, pramenitá voda a zelené pastviny tvoří ideální podmínky pro vznik skutečných delikates.
Ty vám naservírují v jedné z dřevěných kolib, které kdysi sloužily jako sezonní domov pro pastýře. Dnes jsou z nich stylové folklórní restaurace v závoji slovenských krojů a lidových písní.
Pro svačinku či lehčí oběd se skvěle hodí sýrové prkénko. Slovensko je země plná ovcí, krav a koz, jejichž stáda i s hlídacími psy potkáte na každé delší procházce. Stejně tak jako místa, kde se čerstvé mléčné výrobky prodávají. "Tenhle bochník mi přivezli před chvílí," říká paní z dřevěného stánku u silnice a nakrajuje velkou bílou kouli přírodního ovčího sýra.
Kromě sýrů narazíte v těchto malých dřevěných srubech také na sušené bylinky nebo místní borovičku. I pivo tady teče proudem, nejčastěji ochutnáte Zlatého Bažanta, neurazí ale ani Tatran či Kamzík, jejich výroba se ale už přesunula do Polska. Výborné je pivo například z bratislavského Kláštorného pivovaru, do jehož útrob je možné běžně nahlédnout.
Zlatavý mok vydatnou slovenskou kuchyni skvěle podtrhuje. Kombinovat jej můžete s klasickou kačicou s lokšami a kapustou, zelnou polévkou kapustnicou, strapačkami nebo haluškami. Pokud chcete ochutnat ryzí přírodu, stačí sáhnout po některém z mnoha minerálních pramenů. Bývají zde připevněné i plecháčky. Jako dezert Slováci servírují parenou buchtu – sladký kynutý knedlík, který často ničím neplní, pouze přelijí omáčkou nebo posypou ovocem.
Pokud se v nejbližší době na Slovensko nechystáte, asi nejtypičtější místní specialitu si můžete připravit i z pohodlí domova. Univerzální recept na halušky však neexistuje. Zpravidla se v rodině předává z generace na generaci a každá hospodyňka si k postupu přidá nějakou vlastní vychytávku.
Brynzové halušky se slaninou (4 menší porce)
600 g brambor (cca 4 střední velikosti)
300 g polohrubé mouky
1 vejce
250 g čerstvé brynzy
300 g špeku/slaniny
Postup
Nejprve v pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Brambory oškrábeme a najemno nastrouháme. Slijeme z nich všechnu přebytečnou vodu, měly by být téměř suché. K bramborám přidáme mouku, sůl a celé vejce. Vypracujeme těsto, které by nemělo být ani měkké, ani tuhé.
V hrnci dáme vařit dostatek vody a přes speciální haluškové síto protlačíme těsto, které vaříme asi 8 až 10 minut, dokud hotové halušky nevyplavou na povrch.
Halušky scedíme a ještě horké promícháme s brynzou, která na horkém povrchu krásně povolí a vytvoří lahodný krém. Podáváme s předem vyškvařenou slaninou, ozdobit můžeme zelenými lístky bylinek ze zahrádky.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist