Z měděných varných kádí stoupá pára a typická vůně. Do jedné z nich nahlíží drobná mladá žena s vlasy sepnutými do culíku. "Musím přidat sladu," hlásí Alena Marie Dančová. "Tohle mám ráda, je to nejvoňavější fáze výroby piva, říká se jí vystírka," vysvětluje. Je jí 26 let, v pivovaru Kocour v severočeském Varnsdorfu, postaveném jen sto metrů od německé hranice, pracuje dva a půl roku. A stejně jako na začátku své kariéry i dnes musí odpovídat na překvapené dotazy lidí, kteří sem chodí na pivo nebo na prohlídku a svou otázku pokládají v několika jazycích: "A co že tady vlastně děláte?"
"Vařím pivo, jsem sládková, říkám jim. No a oni jsou z toho pořád u vytržení," usmívá se Alena Dančová v nejaromatičtější části pivovaru propojeného s hospodou. Obojí se nachází v budově bývalé keramičky.
I v pokročilém 21. století jsou povolání, která jsou považována téměř výhradně za mužská. V představách mnoha lidí k nim patří i sládek. Slečna Dančová je ale důkazem, že časy se mění také v pivovarnictví. Ostatně v oboru není první sládkovou. V Kocourovi, který uvaří 4800 hektolitrů ročně, a patří tedy mezi "minipivovary", měla svou předchůdkyni Nikol Krmenčíkovou, jež ale před několika lety přešla z této malé pohraniční firmy do velké v metropoli a dnes působí ve Staropramenu. Ženy vaří pivo také v několika dalších pivovarech, i když je to stále spíše vzácný úkaz. "Ale úplně první pivo začaly určitě vařit ženy, protože muži byli přece na lovu," je přesvědčena Alena Dančová. Z pravěku nejsou žádné záznamy, ale zdokumentovaný je rozkvět výroby piva na českém území ve 12. století. Tehdy pivo v domácnostech vařily ženy, byť velmi primitivním postupem. Pivní mok nesloužil jen jako nápoj, ale připravovaly se z něj různé pokrmy jako polévky, kaše a omáčky.
Dvacítky vaří pivo



Ještě na vás čeká 80 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.