Sládková Alena Marie Dančová ve varnsdorfském pivovaru Kocour.
Foto: HN – Matej Slávik
V pivovaru nemusí šéfovat jen chlap jako hora, nebo aspoň sud. Svět chmelu a sladu se stává sexy i pro mladé ženy. Sládková z Varnsdorfu věří, že úplně první pivo začaly kdysi vařit právě ženy.

Z měděných varných kádí stoupá pára a typická vůně. Do jedné z nich nahlíží drobná mladá žena s vlasy sepnutými do culíku. "Musím přidat sladu," hlásí Alena Marie Dančová. "Tohle mám ráda, je to nejvoňavější fáze výroby piva, říká se jí vystírka," vysvětluje. Je jí 26 let, v pivovaru Kocour v severočeském Varnsdorfu, postaveném jen sto metrů od německé hranice, pracuje dva a půl roku. A stejně jako na začátku své kariéry i dnes musí odpovídat na překvapené dotazy lidí, kteří sem chodí na pivo nebo na prohlídku a svou otázku pokládají v několika jazycích: "A co že tady vlastně děláte?"

"Vařím pivo, jsem sládková, říkám jim. No a oni jsou z toho pořád u vytržení," usmívá se Alena Dančová v nejaromatičtější části pivovaru propojeného s hospodou. Obojí se nachází v budově bývalé keramičky.

I v pokročilém 21. století jsou povolání, která jsou považována téměř výhradně za mužská. V představách mnoha lidí k nim patří i sládek. Slečna Dančová je ale důkazem, že časy se mění také v pivovarnictví. Ostatně v oboru není první sládkovou. V Kocourovi, který uvaří 4800 hektolitrů ročně, a patří tedy mezi "minipivovary", měla svou předchůdkyni Nikol Krmenčíkovou, jež ale před několika lety přešla z této malé pohraniční firmy do velké v metropoli a dnes působí ve Staropramenu. Ženy vaří pivo také v několika dalších pivovarech, i když je to stále spíše vzácný úkaz. "Ale úplně první pivo začaly určitě vařit ženy, protože muži byli přece na lovu," je přesvědčena Alena Dančová. Z pravěku nejsou žádné záznamy, ale zdokumentovaný je rozkvět výroby piva na českém území ve 12. století. Tehdy pivo v domácnostech vařily ženy, byť velmi primitivním postupem. Pivní mok nesloužil jen jako nápoj, ale připravovaly se z něj různé pokrmy jako polévky, kaše a omáčky.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.