Třiadvacetiletá Marie Veselá žila půl roku v Kodani. V zemi, kde jsou potraviny někdy až čtyřikrát dražší než u nás, si poprvé uvědomila, že mít lednici naplněnou po okraj nemusí být vůbec standardem. Aby během studijního pobytu ušetřila, začala potraviny doslova lovit v kontejneru. Tzv. dumpsterdiving, kdy lidé vybírají vyhozené potraviny, které velké obchodní řetězce vyřadily, má stovky příznivců i u nás.

"Ke kontejnerům jsem se vydávala až třikrát týdně, když byla dobrá "úroda", nemusela jsem téměř chodit nakupovat," říká Veselá, která se při svých vycházkách k zadním vchodům supermarketů prý pravidelně setkávala s dalšími studenty i místními obyvateli, kteří si na takové "pohostinství" už dávno zvykli.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se