Pošlete do úterý 22:00 SMS ve tvaru: EKONOM JMENO PRIJMENI ULICE CP OBEC PSC na číslo 90211 a časopis Ekonom vám doručíme až domů. Více zde.
Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 49 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje ATS Praha.
Do křupava pečený telecí brzlík se žloutkovou kroketou, pěnou z pečených jablek a podzimním lanýžem 795 korun
Alpský siven, podzimní zelenina, křepelčí vejce a consommé z uzených ryb 590 korun
Tip
Krásný večer příjemně uzavře koule hořké čokolády Valrhona, která je flambovaná francouzským bylinným likérem Chartreuse.
Restaurace Kalina je jedna z prvních pražských restaurací, která se nebála postavit svůj název na jméně zkušeného šéfkuchaře Miroslava Kaliny, jenž se v letošním roce mediálně proslavil jako porotce úspěšné televizní soutěže MasterChef.
Styl a elegance
Další výraznou osobností podniku v Dlouhé ulici, která se pomalu mění v hlavní gastronomickou tepnu Starého Města, je přední český sommeliér Vít Hepnar, díky němuž mohou hosté harmonicky párovat vybraná jídla s výbornými víny. V jednoduchém interiéru vynikne kvalitní porcelán a sklo světových značek, jako je například Rosenthal, které umocní jedinečnost gastronomického zážitku.
Nebojte se brzlíku
Kalina rád pracuje s vnitřnostmi a signature jídlem podniku je už od jeho otevření v roce 2012 smažený telecí brzlík, který sice patří mezi nejlahodnější suroviny, ale mnoho tuzemských hostů se ho stále bojí. Jemná chuť lahodných vnitřností se v Kalinově podání krásně snoubí s pěnou z pečených jablek a výraznou chutí podzimních lanýžů, které na talíři doprovází ještě žloutková kroketa.
Telecí brzlík je stálicí menu, mění se však suroviny, s nimiž ho šéfkuchař podává. Druhou stálicí, za kterou se hosté vracejí, je precizně připravený vídeňský řízek. Z předkrmů můžeme doporučit šneky po Burgundsku či skvělý zauzený telecí tatarák, v posledních měsících roku opět dochucený čerstvě nastrouhanými lanýži.
Divočák na víně
Součástí menu jsou také špičkové ryby, které se mění podle aktuální nabídky. Kalina je většinou prezentuje v jednoduchém stylu, třeba jen s křepelčím vejcem a hustou rybí omáčkou, která doprovází křehké a šťavnaté maso sivena.
Milovníky výraznějších chutí naopak osloví steak, připravený z prémiového amerického hovězího či na jablkách a švestkovém víně pečená krkovice z divokého prasete. Obědové menu se mění každý den podle dostupných surovin.
Večerní menu se mění zhruba po dvou měsících, přičemž některé speciality v nabídce zůstávají, ale mění se jejich aranžmá. Restaurace Kalina má otevřeno přes poledne od 12 do 15 hodin a pak večer od šesti hodin do půlnoci.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.