Lidé stále častěji vánoční cukroví nakupují hotové. Vyprodáno už hlásí mnohé cukrárny a pekařství. Pečou ale i nezaměstnané ženy i maminky na rodičovské dovolené, které své nabídky zveřejňují na různých bazarech. Velký zájem je letos i o bezlepkové či dia cukroví. V průměru si jeden zákazník objednává víc než dva kilogramy pamlsků. Za jeden kilogram zaplatí od 300 do 800 korun.

"Zájem byl letos hodně velký," řekla cukrářka Marcela Silber z Ostravy. Odhaduje, že vzrostl o víc než 100 procent. "Bohužel peču sama, takže jsem omezena kapacitou," doplnila. Nabízí 22 druhů cukroví a napekla už téměř 100 kilogramů. "Poslední objednávky jsem přestala brát 24. listopadu. První přišly už v září. Peču od poloviny listopadu," svěřila se mladá žena.

Rostoucí zájem přisuzuje větší lenosti lidí i jejich ochotě více utrácet. "Je to mix hned několika příčin. Jednou z nich je ale i spokojenost zákazníků, kteří se vracejí a přivádějí nové. Hlavně příbuzné a známé," dodala.

Zákazníkům nabízí pouze mix cukroví. Nedovolí jim si z druhů vybírat. Jedinou výjimku jsou ti, kteří si alespoň něco málo chtějí upéct sami. "Jsou takoví, co si sami napečou linecké a vanilkové rohlíčky. Těm pak tyto druhy nenabízím," vysvětlila.

Rostoucí zájem až o 50 procent zaznamenala i cukrárna Radmily Řehové z ostravské městské části Fifejdy. U běžného cukroví nárůst odhaduje na třetinu. Ještě mnohem větší nárůst zaznamenala u bezlepkového cukroví a cukroví pro diabetiky. "U tohoto cukroví to je růst o víc než 50 procent," řekla Řehová ČTK. Lidé nejvíce požadují kokosové rolády či šohajky. "Držíme se zatím klasických receptů. Nic netradičního jsme ještě do nabídky nezařadili," dodala.

Ceny se v cukrárně pohybují od 550 do 800 korun za kilogram cukroví. Za tu nejvyšší cenu zájemci získají ty nejluxusnější cukrovinky či právě bezlepkové cukroví.

Příležitost přivydělat si prodejem cukroví využívá i řada nezaměstnaných žen či maminky na mateřské. Některé takto prodají až 120 kilogramů cukroví. Letos poprvé nabídku prostřednictvím internetového bazaru zveřejnila i mladá žena z Karvinska, která si nepřála uvést své jméno. Nejdříve pekla během nemocenské, pak jako nezaměstnaná.

"Začala jsem péct, abych se nenudila. Zájem mě ale hodně překvapil. Lidé stále objednávají. I na poslední chvíli chtějí cukroví," řekla. Celkem nabízela mix 11 druhů. Předchozí zkušenosti z cukrářské výroby neměla. "Pekla jsem doma pro rodinu," poznamenala. Celkem letos prodala okolo 20 kilogramů cukroví. Zda tuto službu bude nabízet i příští rok, ještě neví. "Uvidím, pokud seženu práci, už asi péct nebudu," dodala.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist