Vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku vyrábí v omezeném množství levandulové víno. Svůj nápad si dal patentovat. V patentovém řízení musel prokázat, že nic podobného žádný vinař na světě nedělá. Levandulové víno dodává do hotelu své manželky v Mikulově.

Levandulové víno vzniká podobně jako víno slámové. Díky své sladkosti má příjemnou chuť a vůni po levanduli. "Každý, kdo to zatím ochutnal, uznává, že je to velice delikátní a příjemné. Snoubí se sladkost s výraznou kořenitostí, vůně je také velmi výrazná," uvedl Marcinčák.

Na novince vinař pracoval dva roky a letos na víno získal patent. Víno se suší na levanduli a pak kvasí s levandulovým květem. "Není to velká věda, ale chtělo to určitou zkušenost," řekl Marcinčák, který vyrábí i slámová vína.

Víno je k dostání pouze v rodinném hotelu v Mikulově, kde se podává i levandulová zmrzlina, sýr nebo marmeláda. Letos Marcinčák podobně jako loni vyrobí asi jen 50 litrů tohoto speciálního vína.

Podle Marcinčáka se vinaři v posledních letech snaží svou výrobu ozvláštnit. "Uvidíme, co kdo vymyslí," uvedl. Vinaři doplňují svou produkci i o další produkty z vína, jako jsou například želé, pasterizované hroznové mošty nebo náhražky octa.

Podle šéfa Vinařského fondu Jaroslava Machovce tyto produkty určitou skupinu spotřebitelů zaujmou. "Chtějí si doplnit poznání vína a révy. Dnes je to velmi vhodné, rozšiřuje se používání vína a produktů vína v gastronomii," uvedl Machovec. Vinaři samotní podle něj na těchto produktech příliš nevydělávají. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye je doplňkový prodej produktů spojených s vínem v zahraničí obvyklý. "Takto je to v celém světě, jen jsme na to nebyli zvyklí," uvedl Nyitray.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist