Americký konstruktér Percy Spencer se během druhé světové války zabýval v jisté firmě výrobou a zdokonalováním magnetronů, což jsou elektronky, které slouží jako generátor mikrovlnného záření a které se používaly do radarů. Jednoho dne Spencer zjistil, že se mu během práce rozpustila čokoláda v kapse a po krátkém uvažování přišel na to, že za to můžou mikrovlny, které čokoládu rozehřály. Poté s úspěchem provedl další experimenty s ohřevem potravin, a tak se zrodila mikrovlnná trouba, bez níž si už většina lidí nedovede představit práci v kuchyni. Před 70 lety, 8. října 1945, si Spencer a jeho firma nechali tento vynález patentovat.
V objevu mikrovlnné trouby však lze nalézt i výraznou českou stopu. Český profesor přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Augustin Žáček totiž v roce 1924 jako první popsal princip oscilace magnetronu.
Mikrovlnné trouby fungují tak, že po zapnutí jsou mikrovlny rozptylovány do všech směrů. Kovové stěny trouby je odrážejí a potraviny vložené do trouby absorbují jejich energii. Molekuly vody se při absorbování energie mikrovln rozkmitají a působením tření se potravina v troubě ohřívá, vaří nebo peče. Na rozdíl od obyčejné trouby se mikrovlny absorbují jen v zahřívané potravině a nikoli v ostatním prostoru trouby. Stejnoměrnost ohřívání je obyčejně podporována tím, že vložené potraviny jsou na talíři, který se otáčí.
Percy Spencer (1894-1970) měl celkem pohnutý osud. Záhy po narození mu zemřel otec, poté ho opustila i matka a vyrůstal u svého strýce a tety. Místo studia pracoval na pile a v 18 letech vstoupil do armády. Tam se začal zajímat o bezdrátovou komunikaci. Po první světové válce nastoupil do firmy Raytheon a postupně se vlastní pílí a díky samostudiu vypracoval v uznávaného odborníka na radary a vynálezce, který má na svém kontě na 150 vynálezů a zlepšovacích návrhů.
Poté, co při jednom z pokusů přišel o svou milovanou čokoládu, se pokusil připravit popcorn a provedl i další úspěšné pokusy s ohříváním potravin. V roce 1947 firma Raytheon představila veřejnosti první mikrovlnnou troubu, která se však od současných přístrojů notně lišila: vysoká byla 1,8 metru a vážila 340 kilogramů. A byla také notně drahá. Tyto první výrobky, které dostaly název Radarange, se tak používaly jen v restauracích, v jídelních vozech nebo na zaoceánských parnících.
První model mikrovlnné trouby určený pro širokou veřejnost se objevil na trhu v roce 1955, ale stále to nebylo ono. Až koncem 60. letech se na trhu objevily mikrovlnné trouby, které již lépe vyhovovaly svými rozměry i cenou, jejich rozměry se výrobcům podařilo zmenšit na velikost pračky. Do dnešních rozměrů se dostaly až v 70. letech díky japonským výrobcům.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist