Navzdory velkému obsahu zeleniny nejsou výrobky dětské výživy pro děti příliš vhodné. Obsahují totiž mnoho cukru a primárně zpracovávají ovoce a sladkou zeleninu. U dětí se tak dostatečně nerozvíjí chuťové vnímání a naopak se posiluje jejich přirozená preference sladkého jídla.
K tomuto závěru došli vědci z univerzity v Glasgow, kteří testovali stovky produktů dětské výživy. Zjistili, že většina z nich je složena z jablek, banánů, rajčat a brambor. Naopak méně sladká zelenina jako špenát nebo brokolice se využívá minimálně.
I když tak rodiče svým dětem kupují výživu v domnění, že podporují jejich zájem o zeleninu, ve skutečnosti jim posilují touhu po sladkém. Dětem tak chybí chuťová rozmanitost a hůře si pak zvykají například na hořkou chuť špenátu nebo brokolice.
„Děti mají vrozenou preferenci sladkého jídla. Chuť je ale záležitost učení a je na rodičích, aby svoje děti seznámili s méně sladkými potravinami a konstantně podporovali chuťovou rozmanitost jídel, které jim podávají," řekla pro britský deník The Guardian vedoucí výzkumu Ada García.
Podle Garcíi by rodiče měli svým dětem zeleninu více vařit doma a připravovat jim jídla z méně sladkých ingrediencí.
Konzumace pouze sladkého jídla by totiž u dětí mohla vést nejen ke špatným stravovacím návykům, ale hlavně k obezitě a zdravotním problémům.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist