Říká se, že polévka je grunt a hlavní jídlo špunt, k tomu ještě nejlépe sladká tečka − teprve pak se mluví o pořádném jídle. Ale dřív to bývalo jinak. Zvlášť v létě polévka často nahrazovala celý oběd, zejména taková, co v ní stála lžíce. Pak občas ještě hospodyně přidala buchtu či borůvkový koláč do ruky, to už ale musela být neděle nebo svátek. Polévka většinou stačila. Musela.
A neplatilo to jen v chudších krajích. V těch bylo naopak třeba otáčet se ještě mnohem víc, aby vůbec bylo co dát do polévky. Žádná smetana, z té se stloukalo máslo, když mouka, tak spíš tmavá. Což dobře odráží i dvojice našich nejznámějších polévek z hub − kulajda a kyselo.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.