Podeváté zahájil dnes Pavel Maurer v Královské zahradě Pražského hradu Prague Food Festival. Až do neděle tu milovníky dobrého jídla potěší ochutnávkami vybraných pokrmů snoubených s nápoji předních výrobců. Příchozí si budou moci vybrat různé laskominy pod širým nebem u čtyř desítek stánků. Loni této možnosti využilo na 18 000 lidí, kteří, jak organizátor s oblibou tvrdí, nechtějí "žít ani jíst blbě".

Podle Maurera jsou připravena setkání s michelinskými šéfkuchaři. Na své si přijdou milovníci biosýrů, takzvaného raw food neboli pokrmů bez tepelné úpravy, Ugovy zmrzliny z čerstvých surovin i milovníci hmyzího menu či přátelé časopisu Apetit, který má přes 20 000 předplatitelů. V programu "Zdravá cesta" poznají vývoj zdravých a delikátních surovin od semínka a živné půdy přes plody farem až k finálním pokrmům a naučí se správně kompostovat odpad – třeba i ve městě.

V rámci workshopů budou zájemci moci sledovat při práci michelinského Romana Pauluse, kuchařskou rodinu Sapíkových, jednoho z nejúspěšnějších restauratérů v Česku Inda Sanjiva Suriho a biokuchařku Hanku Zemanovou. Ta prý v kuchyni zužitkuje kdejaký plevel i kytky.

Maurer: Prague food festival? Gastronomická charita

Pro pohodlí, sezení a případnou nepřízeň počasí jsou pro návštěvníky v areálu čtyřhektarové zahrady umístěny velké stany. Vstupenky lze zakoupit na místě po 500 korunách, z čehož 300 korun tvoří poukázky na jednotlivé degustace. Jsou mezi nimi i farmářské delikatesy, čokoládové pralinky s česnekem nebo chilli, husí játra, speciální várka festivalového piva Summer Ale z pivovarů Lobkowicz či skutečný kváskový chléb severočeského pekaře.

Mezi novinkami jsou podniky, které se festivalu dosud neúčastnily. Například La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, Panonia Slovenská restaurace, Bresto, Field, Rezidence Golf, Oliva by Amandine, Valoria Castle & Garden Praha a Dvůr Hoffmeister.

"V Čechách se podle našeho vzoru zrodila řada gastronomických přehlídek specializovaných třeba i na buřty, cibuli, vegetariánské pokrmy či exotická jídla. Podle průzkumu, který jsme v posledních devíti letech udělali u zhruba osmi tisíc náhodných hostů Prague Food Festivalu, naši návštěvníci stále mládnou, navíc se jich polovina vrací. Největší skupinu tvoří příchozí ve věku mezi 36 a 50 lety a hned za nimi jsou lidé ve věku 18–25 let," řekl Maurer ČTK. Je rád, že i když mají v tomto věku mnohdy hluboko do kapsy, zajímají se o dobré jídlo a pití.

Maurer: Prague food festival? Gastronomická charita

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist