Restaurace Kogo v Havelské ulici v Praze letos slaví kulaté, dvacáté výročí. Za dvě desetiletí existence si Kogo vybudovalo pověst příjemné restaurace s přátelskou atmosférou, středomořským šarmem a vybranou italskou kuchyní, díky čemuž patří mezi stálice pražské gastronomické scény.

Restaurace Kogo v Havelské je nyní rozdělena na dva hlavní prostory. V menší části funguje klasická restaurace zaměřená na mořské ryby a domácí těstoviny, zatímco nově otevřená část Bistro & bar se specializuje na kvalitní maso a seafood.

To se zde připravuje na unikátním španělském grilu Josper, který propojuje troubu a gril a je dnes mnoha odborníky považován za absolutní špičku v oboru, neboť nabízí fantasticky šťavnatá a precizně připravená masa. V Praze ho poprvé začal používat luxusní Oyster bar a nyní ho mají k dispozici také kuchaři v Kogu.

Famózní chobotnice

 

Z nabídky

Mediteránská rybí polévka připravená z kousků ryb a mořských plodů s červeným tomatovým základem a bílým vínem   cena: 220 Kč

Černé sépiové rizoto s kousky grilovaných kalamárů, česnekem, bílým vínem a parmazánem   cena: 260 Kč

Tip

Hosté pějí chválu na sladkou baklavu, orientální dezert z listového těsta, vlašských ořechů a medu. Překvapí i sorbet z citronové zmrzliny, vodky a sektu.

Hlavní předností grilu Josper je umění propéct masa tak, aby zůstala dokonale křehká a šťavnatá, což ocení především milovníci steaků. Ale výtečně se osvědčuje také při přípravě grilované chobotnice, která je neskutečně lahodná, s lehce křupavou kůží a současně pevným i měkkým masem. Při naší poslední návštěvě byla připravena na jedničku.

Z předkrmů můžeme doporučit svěží, lehce nakyslé marinované sardinky či pečené papriky naložené v olivovém oleji a česneku, které se podávají se sýrem fetou.

Italská dršťková polévka

A rádi doporučíme také jedno v lepších restauracích spíše netradiční jídlo, které však oslní všechny gurmány a gurmety. Jde o vynikající dršťkovou polévku, jež patří v Itálii k velmi oblíbeným a vyhledávaným pochoutkám.

Klasikou určenou pro konzervativní hosty je telecí hřbet s tuňákovou omáčkou známý jako vitello tonnato či filet z mořského vlka pečený s krevetami a mušlemi.

Překvapivé polední menu

 

Zajímavou „službu“ představuje Kogo Express menu. Rychlé obědové menu připravované od pondělí do pátku, které je vždy zveřejněné na Facebooku a skládá se z nabídky jedné polévky nebo předkrmu a dvou hlavních jídel, přičemž cena se pohybuje od 150 do 200 korun.

V nabídce poledních jídel se objevují třeba italské topinky s kuřecími játry jako předkrm či jehněčí ragú s polentou coby hlavní chod. Velkou výhodou podniku jsou stabilní výkony kuchyně, kterou má na starosti Vladimír Najman, jenž je v Kogu již 19 let, což je v podmínkách pražské gastronomie velmi ojedinělý případ věrnosti a loajality.

K italské kuchyni italské víno

Každý pravověrný Ital vám potvrdí, že k italské kuchyni si nemůžete dát nic jiného než kvalitní italské víno, navíc nabídka vinařské Itálie je nebývale pestrá a bohatá. Z bílých vín můžete v Kogu vyzkoušet výtečné rulandské šedé z Alto Adige od Franze Haase nebo dát přednost starobylé a tradiční italské odrůdě Passerina z centrální Itálie z oblasti Marche. Víno se jmenuje Lucrezia a připravuje ho vinařství La Caniette.

Ze stejného vinařství pochází také červené Rosso Bello, velmi hezky připravené, ovocně působící víno s příjemnými taniny (obě vína jsou navíc připravena jako biovína). Náročnější hosty by mohlo zaujmout Montepulciano d’Abruzzo od Mariny Cvetic.

 

Rozhovor se šéfkuchařem: Vladimír Najman

Ze které suroviny rád vaříte a proč?

Poslední dobou osobně rád používám pohanku, je velmi všestranná a chutná, samozřejmě s ohledem na to, že je také velmi zdravá. V práci rád používám čerstvé ryby, které nakupujeme přímo od Italů. Připravujeme je co nejjednodušším způsobem, aby vynikla čerstvost a kvalita suroviny, tedy nejvíce na grilu, se zeleninou jako přílohou.

Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?

Jelikož jsme teď v Kogu spustili nový koncept, který pracuje s unikátním Josper grilem, grilem na dřevěné uhlí, tak nyní také nově používáme některé speciální druhy hovězího masa, které právě na tomto grilu připravujeme. Zkoušel jsem úžasné španělské hovězí, vyzrálé české plemeno čestr, ale také maso z amerického Black Angus, které na dřevěném uhlí dostává opravdu úžasnou chuť.

Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?

Rád chodím do restaurace Botanic na Praze 4, mají útulný interiér a umějí překvapit.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist