Kuchařky ze základních a mateřských škol v Liberci se budou učit zdravě vařit. Liberecký magistrát pro ně na čtvrtek připravil workshop o zdravém stravování. Nepůjde ale jen o teorii, účastníci dostanou možnost ochutnat i zdravé občerstvení, jako je třeba slunečnicový chlebíček s pomazánkou z cizrny, jahelné kuličky či kuskusový makovec. ČTK o tom v úterý informovala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.
Cílem workshopu není vedoucím jídelen a kuchařkám nařizovat, z čeho a jak mají vařit, ale nadchnout je pro zdravou výživu a zdravý způsob přípravy pokrmů.
"Je zřejmé, že změna nenastane hned a sama od sebe, ale začít diskusi je více než nutné. Chceme požádat i rodiče, aby se o stravování svých dětí mnohem více zajímali, komunikovali se školami i jídelnami, a přispívali tak sami ke skladbě jídelníčku i použitých surovin," řekl ČTK náměstek primátora Ivan Langr.
Zdravé stravování ve školách je podle Langra pro následující léta jednou z priorit města v oblasti vzdělávání. "Chceme formou prezentací o zdravé výživě i prostřednictvím příkladů dobré praxe ukázat, jak snadné, ale především žádoucí je používání kvalitních a čerstvých surovin a potravin při vaření pro předškolní a školní děti," uvedl náměstek.
Kuchařky čeká prezentace specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové. O své zkušenosti z přípravy zdravých jídel se podělí zástupci jídelny z pražské ZŠ Tusarova, která získala ocenění Jídelna snů 2013, nebo lidé ze společnosti Gastron, jež vaří pro sedm libereckých škol.
Pardubičtí školáci si pochutnají na svačině De Lux od šéfkuchaře Sapíka - čtěte ZDE
Bio bistro na Zličíně: Zatímco se děti baví, pochutnáte si na čerstvé rybě - čtěte ZDE
Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce odhalily, že některé školní jídelny nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Situace se ale zlepšuje. Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období.
Kromě jídelen se chce radnice zaměřit i na nápojové a jídelní automaty ve školách a také na sortiment, který nabízejí školní kantýny. "I ony totiž mohou nevhodnou skladbou přispívat k nadváze či obezitě dětí, metabolickým obtížím v dospělosti a k nesprávným stravovacím návykům," řekla Minstrová.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist