Osm procent všech zaměstnanců vůbec nechodí na oběd. Šedesát pět procent chodí do restaurace (ilustrační foto).
Foto: ČTK
Slunečnicový chlebíček, pomazánka z cizrny nebo kuskusový makovec. Děti v libereckých školách možná ve společných jídelnách brzy najdou zdravější jídla. Tamní magistrát připravil pro kuchařky ze základních a mateřských škol workshop, ve kterém je chce nadchnout pro "zdravé" pokrmy. Podle inspekce z loňského roku používají kuchařky v některých školách málo surovin jako třeba ryby či mléko.

Kuchařky ze základních a mateřských škol v Liberci se budou učit zdravě vařit. Liberecký magistrát pro ně na čtvrtek připravil workshop o zdravém stravování. Nepůjde ale jen o teorii, účastníci dostanou možnost ochutnat i zdravé občerstvení, jako je třeba slunečnicový chlebíček s pomazánkou z cizrny, jahelné kuličky či kuskusový makovec. ČTK o tom v úterý informovala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Cílem workshopu není vedoucím jídelen a kuchařkám nařizovat, z čeho a jak mají vařit, ale nadchnout je pro zdravou výživu a zdravý způsob přípravy pokrmů.

"Je zřejmé, že změna nenastane hned a sama od sebe, ale začít diskusi je více než nutné. Chceme požádat i rodiče, aby se o stravování svých dětí mnohem více zajímali, komunikovali se školami i jídelnami, a přispívali tak sami ke skladbě jídelníčku i použitých surovin," řekl ČTK náměstek primátora Ivan Langr.

Zdravé stravování ve školách je podle Langra pro následující léta jednou z priorit města v oblasti vzdělávání. "Chceme formou prezentací o zdravé výživě i prostřednictvím příkladů dobré praxe ukázat, jak snadné, ale především žádoucí je používání kvalitních a čerstvých surovin a potravin při vaření pro předškolní a školní děti," uvedl náměstek.

Kuchařky čeká prezentace specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové. O své zkušenosti z přípravy zdravých jídel se podělí zástupci jídelny z pražské ZŠ Tusarova, která získala ocenění Jídelna snů 2013, nebo lidé ze společnosti Gastron, jež vaří pro sedm libereckých škol.

Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce odhalily, že některé školní jídelny nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Situace se ale zlepšuje. Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období.

Kromě jídelen se chce radnice zaměřit i na nápojové a jídelní automaty ve školách a také na sortiment, který nabízejí školní kantýny. "I ony totiž mohou nevhodnou skladbou přispívat k nadváze či obezitě dětí, metabolickým obtížím v dospělosti a k nesprávným stravovacím návykům," řekla Minstrová.