Ze strachu před vlivem směrnic Evropské unie a amerických gigantů rychlého občerstvení zahájili Italové kampaň s cílem dostat pizzu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Podle agentury APA na podporu svého záměru už pod internetovou petici sesbírali více než 26 000 podpisů. 

Kampaň vede bývalý ministr zemědělství Alfonso Pecoraro Scanio, který pochází stejně jako pizza z jihoitalské Neapole. Podpořila ho ale i řada známých politiků, slavných umělců a intelektuálů. Pomáhá mu mimo jiné i Carlo Petrini, zakladatel mezinárodního hnutí Slow Food, jež bojuje proti kultuře jídla, kterou propagují fastfoodové řetězce.

Autoři kampaně chtějí pro potřeby zápisu na seznam UNESCO do detailu stanovit přesné přísady, způsob přípravy a vlastnosti italského národního pokrmu, aby tak zachovali jeho pravou chuť pro další generace.

Italové denně snědí kolem sedmi milionů kusů oválné pochoutky. Vybrat si ji mohou z nabídky 35 000 pizzerií. Na výrobu a přípravu pizzy je prý navázáno až čtvrt milionu pracovních míst.

Uznání, o které Italové usilují, se v minulosti povedlo například středomořské či francouzské kuchyni nebo turecké kávě. Ty se na seznam světového nehmotného kulturního dědictví dostaly.