Mezi dezerty kraluje „rozebraný“ jablečný štrúdl se zmrzlinou a vlašskými ořechy a také famózní créme brulée z mučenky podávané s banánovým krémem.
Mušle Svatého Jakuba, kokosový krém, hobliny z Foie Gras, mandarinka 345 korun
Na másle pečený mořský vlk, vanilkové bramborové pyré, hnědé máslo, kapary, olivy, šťáva z pečeného citronu 595 korun
Mlýnec na první pohled tak trochu klame tělem. Samotný vstup je spíše nenápadný, ale uvnitř na hosty čekají velkorysé prostory s designovým interiérem a okouzlujícím výhledem. Od jara do podzimu funguje také terasa, která je doslova zavěšená jen kousek nad hučící Vltavou. A řadu překvapení nabízí také moderní česká kuchyně, která názorně ukazuje, že naší chloubou není jen „babičkovská“ svíčková.
Exploze chutí
Jako příklad může posloužit jeden z předkrmů – a sice šťavnatá červená řepa podávaná s perníkem, který příjemně zvýrazňuje její čerstvou a lahodnou chuť. Na menu ovšem nejsou jen variace českých jídel, ale také několik položek z mezinárodní kuchyně, které překvapují svým kreativním nábojem.
Jedním z takových pokladů jsou mušle svatého Jakuba s kokosovým krémem, hoblinkami z foie gras a mandarinkovou pěnou. Rozkošná a barevně rozpustilá prezentace na břidlicové destičce nabízí rafinovanou explozi nejrůznějších chutí. A překvapivý je také čerstvě zauzený telecí tatarák s domácí majonézou s lanýžovým olejem, který překvapí lehce kouřovými tóny, jež zvýrazňují chuť syrového masa.
Vanilková kaše
V Mlýnci si hosté mohou objednat a la carte, ale většina volí již připravená degustační menu, která nabízejí tři průřezy uměním šéfkuchaře. První z nich, tedy měsíční degustační menu, představuje nové položky kuchyně, další je zaměřené na české speciality a poslední s názvem „to nejlepší z Mlýnce“ prezentuje signature pokrmy, mimo jiné již legendární telecí fillet mignon připravený jako klasický český řízek a podávaný s vlažným bramborovým salátem.
Šéfkuchař se nebojí experimentovat a má rád překvapivé a výrazné chuťové variace. Příkladem může být mořský vlk pečený na másle, jehož chuť umocňují osmažené kapary či šťáva z pečeného citronu, jako příloha se navíc podává bramborová kaše ochucená vanilkou. Pokud si budete objednávat z menu, dvě posledně jmenovaná jídla stojí určitě za zkoušku.
Podívejte se na oblíbené suroviny šéfkuchaře:
Restaurace Mlýnec
Víkendové roasty
Další zajímavostí Mlýnce jsou pravidelné víkendové roasty. Roast je vlastně jakousi ideální kombinací klasického obědu a stále oblíbenějšího brunche a jeho hlavní výhodou je skutečnost, že jídlo není vystavené na bufetu, ale servíruje se přímo ke stolu, a je tudíž vždy čerstvé.
Tradice roastů pochází z Velké Británie a také u nás si rychle získává své příznivce. Mezi tradiční pokrmy víkendových roastů v Mlýnci patří telecí kýta, zvěřina či krůtí prsa, ale také roastbeef a grilované ryby. Menu se mění každý týden, jako příloha slouží čerstvé saláty nebo pečené brambory a na závěr se podávají domácí dezerty. Cena na osobu činí 890 korun včetně alkoholických nápojů.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.