Ochutnejte poněkud návykový dezert Kremšnita z listového těsta a žloutkového krému a pokud nemáte předsudky k netypickým chuťovým variacím, pak také zkuste vynikající lanýžovou zmrzlinu, která získala v Chorvatsku cenu za nejlepší dezert roku.
Chobotnice pod pekou (350) gramů s brambory a zeleninou 480 korun
Mušle sv. Jakuba zapečené se sýrem 185 korun
Chorvatský mlýn stojí na okraji Prahy, okolní prostředí připomíná venkov a krásná budova s velkými okny a kouzelnou zahradou dává celému podniku zvláštní punc domácí pohody.
A stejný duch vládne i uvnitř restaurace. Vstřícný a na české poměry nadstandardně znalý personál, který zde téměř beze změny pracuje už 14 let, dokáže poradit jak s výběrem jídel, tak s doporučením vyhlášených chorvatských vín.
Slavonské poklady
Při výběru pokrmů připravených z prvotřídních chorvatských surovin máte dvě možnosti – buď si zvolit tradiční středomořské speciality, nebo si vybrat pokrmy pocházející ze Slavonie, bohaté zemědělské oblasti na severu Chorvatska, například špičkový slavonský salám kulen či výtečné pršuty. A k tomu fantasticky nadýchaný chléb, který si v restauraci sami připravují.
Ten je navíc podáván s výběrem prémiových olivových olejů a především s několika kousky nakládaných ančoviček, jejichž jemně nakyslá lahodná chuť hosty příjemně naladí na další hodování.
Mušle s černým lanýžem
Milovníci výraznějších chutí mohou vyzkoušet telecí či jehněčí maso, připravované podle tradičních domácích receptů, ale trumfem restaurace jsou speciality z ryb, chobotnic a mušlí, které vévodí nabídce předkrmů i hlavních jídel.
Zajímavou položku na menu představují lahodné svatojakubské mušle, připravované na několik způsobů – třeba zapečené se sýrem nebo s černým lanýžem, který se krásně snoubí s delikátní chutí masa. A vyhlášené jsou také harpunou lovené chobotnice pocházející z chorvatského ostrova Lošinj. Z té se v Chorvatském mlýně připravuje například svěží salát s rukolou, kapary a rajčaty, který zaujme příjemnou kombinací jemných a výrazných chutí.
Jak se připravuje chobotnice pod pekou? Podívejte se na video:
Chorvatský mlýn
Dokonalá chobotnice
Galapředstavení s chobotnicí v hlavní roli nabízí tradiční chorvatská příprava masa pod pekou, což je vlastně speciální hrnec obklopený žhavým popelem, ve kterém se peče dohromady maso se zeleninou, brambory a kořením.
Díky této úpravě je maso chobotnice (ale případně i jehněčí) nádherně jemné a současně dokonale šťavnaté, což na běžném grilu nikdy nedocílíte. Takže není divu, že chobotnice pod pekou je zde již po léta absolutně nejoblíbenějším pokrmem.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.