Restaurace Chorvatský mlýn
Foto: Chorvatský mlýn
Příjemná domácí atmosféra, pozorný personál a především jednoduše připravené balkánské delikatesy, v první řadě ryby a plody moře. To jsou hlavní devizy oblíbené „venkovské“ restaurace Chorvatský mlýn, umístěné v malebném prostředí Divoké Šárky v Praze.
Tip

Ochutnejte poněkud návykový dezert Kremšnita z listového těsta a žloutkového krému a pokud nemáte předsudky k netypickým chuťovým variacím, pak také zkuste vynikající lanýžovou zmrzlinu, která získala v Chorvatsku cenu za nejlepší dezert roku.

Z nabídky

Chobotnice pod pekou (350) gramů s brambory a zeleninou     480 korun

Mušle sv. Jakuba zapečené se sýrem    185 korun

Chorvatský mlýn stojí na okraji Prahy, okolní prostředí připomíná venkov a krásná budova s velkými okny a kouzelnou zahradou dává celému podniku zvláštní punc domácí pohody.

A stejný duch vládne i uvnitř restaurace. Vstřícný a na české poměry nadstandardně znalý personál, který zde téměř beze změny pracuje už 14 let, dokáže poradit jak s výběrem jídel, tak s doporučením vyhlášených chorvatských vín.

Slavonské poklady

Při výběru pokrmů připravených z prvotřídních chorvatských surovin máte dvě možnosti – buď si zvolit tradiční středomořské speciality, nebo si vybrat pokrmy pocházející ze Slavonie, bohaté zemědělské oblasti na severu Chorvatska, například špičkový slavonský salám kulen či výtečné pršuty. A k tomu fantasticky nadýchaný chléb, který si v restauraci sami připravují.

Ten je navíc podáván s výběrem prémiových olivových olejů a především s několika kousky nakládaných ančoviček, jejichž jemně nakyslá lahodná chuť hosty příjemně naladí na další hodování.

Mušle s černým lanýžem

Milovníci výraznějších chutí mohou vyzkoušet telecí či jehněčí maso, připravované podle tradičních domácích receptů, ale trumfem restaurace jsou speciality z ryb, chobotnic a mušlí, které vévodí nabídce předkrmů i hlavních jídel.

Zajímavou položku na menu představují lahodné svatojakubské mušle, připravované na několik způsobů – třeba zapečené se sýrem nebo s černým lanýžem, který se krásně snoubí s delikátní chutí masa. A vyhlášené jsou také harpunou lovené chobotnice pocházející z chorvatského ostrova Lošinj. Z té se v Chorvatském mlýně připravuje například svěží salát s rukolou, kapary a rajčaty, který zaujme příjemnou kombinací jemných a výrazných chutí.

Jak se připravuje chobotnice pod pekou? Podívejte se na video:

Chorvatský mlýn

Dokonalá chobotnice

Galapředstavení s chobotnicí v hlavní roli nabízí tradiční chorvatská příprava masa pod pekou, což je vlastně speciální hrnec obklopený žhavým popelem, ve kterém se peče dohromady maso se zeleninou, brambory a kořením.

Díky této úpravě je maso chobotnice (ale případně i jehněčí) nádherně jemné a současně dokonale šťavnaté, což na běžném grilu nikdy nedocílíte. Takže není divu, že chobotnice pod pekou je zde již po léta absolutně nejoblíbenějším pokrmem.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.