Hamburger je dnes jednou z ikon amerického životního stylu. Cesta za jeho původem ale vede do Evropy. Nijak překvapivě přímo na sever Německa, konkrétně do Hamburku. Odtud až ke středověkým kupcům, kteří se od Tatarů kočujících tehdy rovinami kolem Baltského moře naučili škrábat syrové maso a vyrábět z něj předchůdce dnešního tataráku.
Kdy přesně první kuchař naškrábané hovězí maso opekl, místo aby je snědl syrové, nevíme - jisté je jen to, že se to stalo a že si Němci své karbanátky z hovězího oblíbili. A tak se recept na masové placky dostal společně s tisícovkami německých imigrantů v 19. století do Ameriky.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.