Hrabě Camillo Negroni si na začátku dvacátých let, kdy bylo v Itálii (a nejen tam) populární Americano, tedy Campari Bitter a červený vermut v poměru 1:1, nechal přidávat do drinku šplouch ginu. Postaral se tak o dnes klasický předpis pro nápoj, který se stal normou mezi oběma póly koktejlové zeměkoule, jimiž jsou Londýn a Sydney.

Nedávno na mně někdo zkoušel místo Campari Aperol a místo vermutu Dubonnet. Hnal jsem ho s tím, ačkoliv Aperol Spritz je bezpochyby osvěžující a gin s Dubonnetem má ráda britská královna.

Důvody odmítnutí byly – kromě toho historického – i chuťové. Aperol má nízkou voltáž neboli objemová procenta alkoholu čili vol. A Dubonnet je sám o sobě velmi lahodný, ale takové červené Martini má úplně jiný kořenný půdorys.

V souvislosti s Negroni se mohou vynořit dvě vysoce legitimní otázky: Zdobit, nebo nezdobit? a Promíchat v míchací sklenici a podávat v koktejlové sklence, nebo dávkovat přísady přímo do whiskovky na led?

Odpovědi jsou snadné. Když zdobit, tak v žádném případě řezem citronu, protože Campari Bitter na něj není zvědavé a snáší se spíše s pomerančem. A co se týče přípravy: Negroni promíchané v míchací sklenici je čistočistá klasika. "On the rocks" je ale v současnosti obvyklejší. V Emeritním barmanovi prezentuje šéfbarman La Casa de la Havana vieja Kryštof Hordina servis s ledem, ale poněkud zvláštním. Konečně, mrkněte na to.

Zbývá vám ještě 0 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se