V Česku začínají fungovat bytové restaurace, které ve vlastním obydlí provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech ovlivněné aktuální sezonou, které mailem rozešlou okruhu zájemců.
"Několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu," uvedla Darina Křivánková, která v září 2011 uspořádala první večeři v bytové restauraci Na Faře.
"Rok před tím jsme se přestěhovali na barokní faru ve středních Čechách a cítili jsme, že ten dům potřebuje aktivně žít. Jezdilo za námi sice hodně přátel, ale krom obvyklých večírků a zahradních slavností nás lákalo i pořádání servírovaných večeří, kde je všechno harmonicky sladěné, od jídla, přes porcelán, ubrousky, květiny i hudební podkres," dodala.
Základem menu, které se páruje s vhodnými víny, jsou dobré suroviny od lokálních dodavatelů. "Kvalita surovin je pro nás prioritou, leccos si vypěstujeme i sami," popsala Křivánková. "Mou jedinou kvalifikací je drzost a mlsný jazyk. Baví mě i cukrařina, přípravou dortu jsem schopná strávit i osm hodin," popsala Křivánková, která je profesí novinářka.
Zájem o její bytovou restaurací je velký. "Kdybychom chtěli uspokojit všechny zájemce, museli bychom pořádat večeře i několikrát týdně, ale zatím zvládneme připravit tak tři do měsíce," uvedla Křivánková. I když se u stolu potkají i úplně cizí lidí, zatím se prý nikdy nestalo, že by hosté nenašli společnou řeč. "Jídlo funguje jako esperanto. Lidé, kteří vyhledávají kvalitní gastronomické zážitky, mívají dost společného," podotkla.
Jen více jídel z brambor: Chléb z bramborového těsta ozvláštní každý pokrm - čtěte ZDE
EKONOM: Hitem šéfkuchaře malostranské Konírny je překvapivá ingredience - čtěte ZDE
Otevřít vlastní oficiální restauraci Křivánková zatím neplánuje. "Tenhle koncept je půvabný právě tím, jak je nastavený. Podstatné pro nás je, že jsme inspirovali několik podobných projektů u nás i na Slovensku," dodala.
Inspirace přišla z Kuby
Jedním z nich je Balkonová restaurace na Nové Harfě spuštěná letos v létě, kterou na počátku inspirovaly podobné projekty v zahraničí. Největší impuls ale přinesla právě návštěva bytové restaurace Na Faře. "Na vlastní oči jsem měla možnost sledovat, že to funguje a jak je to úžasné, když vám u stolu strávníci chválí to, co jste uvařili," řekla spoluzakladatelka projektu Petra Vondrová.
Konceptu bytových restaurací, kterým se ve světě říká "underground restaurants" předcházelo domácí vaření šéfkuchařů. Na Kubě tak například začaly vznikat tzv. paladares (jídelny). K těm nejznámějším patří La Guarida, která byla v roce 1996 založena v Havaně v domě ze začátku 20. století. V posledních letech si domácí kulinářské projekty získaly popularitu také v západní Evropě.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist