Každý Čech sní ročně v průměru zhruba kilogram bramborových lupínků neboli chipsů. "Podle nejrozšířenější teorie chipsy poprvé usmažil kuchař v USA před 160 lety, od té doby jim výrobci dodali množství příchutí. Češi ale stále preferují původní slanou," říká člen představenstva společnosti Intersnack Martin Gajdolín. Intersnack je v Česku jejich největším výrobcem, letos na trh z Choustníku na Táborsku dodá zhruba 11 000 tun chipsů.
Na výrobu kilogramu chipsů je třeba bezmála čtyř kilogramů brambor. Pro výrobu kvalitní chipsů se používají speciálně vyšlechtěné odrůdy brambor s vysokým obsahem škrobu a nízkým obsahem cukru. Musí mít také vhodné vlastnosti ke skladování.
V bramborách používaných pro výrobu chipsů je zhruba 24 procent sušiny a zbytek obsahu tvoří voda. Voda se při fritování odpaří a částečně je nahrazena tukem. Lupínky z Choustníku ho mají 35 až 36 procent, smaží se ve směsi čerstvého slunečnicového a palmového oleje.
Chipsy se vyrábějí v několika různých řezech - mohou být tenké nebo silnější, vroubkované nebo hladké. Z nejrůznějších variant je ale v Česku největší zájem o klasické solené lupínky o tloušťce až 1,8 milimetru, což ve světě nemá obdoby. Zcela jiné chutě mají i naši bezprostřední sousedé. V Německu dávají přednost slaboučkým lupínkům paprikovým a v Maďarsku chipsům s příchutí bylinek a sýra.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist