Výzkumníci pro známý časopis The Economist sestavili každoroční světový žebříček zemí podle toho, jak je v nich zajištěna potravinová bezpečnost. Experti země hodnotí hned podle několika ukazatelů, které se řadí do tří skupin - cena, dostupnost a kvalita potravin. V celkovém hodnocení se na prvním místě umístily Spojené státy, které získaly 86,8 bodu ze 100, Česká republika je na 23. místě se 72,2 bodu.
Z okolních zemí Německo se skóre 81,7 bodu zaujalo 12. příčku a Rakousko je na 15. místě s 80,1 bodu. Polsko (69,9 bodu) obsadilo 27. příčku, těsně před Maďarskem a o deset míst před sedmatřicátým Slovenskem (63,2 bodu), které přeskočilo i Rumunsko na 33. příčce. Na posledním místě se umístilo Kongo s 20,8 bodu.
Odborníci každé ze 107 zkoumaných zemí přiřadili takzvaný Globální index potravinové bezpečnosti (GFSI) a zabývali se třemi hlavními problémy – cenou, dostupností a kvalitou a bezpečností potravin. Pokud jde o oblast nazvanou souhrnně cena, v ní se hodnotily například možnosti zákazníků koupit si jídlo, měřilo se, kolik domácnost průměrně utratí za jídlo či kolik lidí v určité zemi žije pod hranicí chudoby, tedy má na den méně než dva dolary.
V otázce dostupnosti se experti zabývali tím, jestli mají dané země dostatečné zásoby potravin, zda hrozí nedostatek určitých surovin i jaká je ve státě zemědělská produkce. Posledním z ukazatelů byla kvalita a bezpečnost potravin, kdy se zkoumala i nutriční kvalita průměrné stravy či existence orgánů, které na bezpečnost potravin dohlížejí.
Česká republika zaznamenala úspěch i podle jednotlivých dílčích ukazatelů. V žebříčku monitorujícím jen cenu se umístila na 22. místě se 78,3 bodu. Pokud jde o dostupnost, byla na 26. místě s 65,2 bodu a v otázce kvality a bezpečnosti potravin je rovněž na 26. místě s 76,3 bodu.
Pojem potravinová bezpečnost je mnohem širší než pojem bezpečnost potravin. Jde o celkové zajištění světové zásoby potravin. Právo na výživu bylo zaneseno již ve Všeobecné deklaraci lidských práv z roku 1948. Pojem potravinová bezpečnost byl ale definován až později. Podle definice z roku 1996 zahrnuje tento termín několik dimenzí – dostupnost potravin, přístup k potravinám i stabilitu. Poslední ze jmenovaných termínů znamená, že musí být dosaženo potravinové bezpečnosti vzhledem k populaci, tedy že musí mít lidé přístup k přiměřené stravě bez ohledu na výkyvy, ke kterým v zemi může dojít.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist