Jsou česká piva plná jedů? Debatu na toto téma včera odstartoval časopis dTest zveřejněním výsledků testů 50 piv od různých pivovarů.
„Časopis dTest prověřoval přítomnost celkem čtyřiceti různých mykotoxinů. Naprostá většina z nich se v pivu nevyskytovala vůbec, nebo byla přítomna jen v nepatrné koncentraci,“ říká Nikola Švábová z tohoto média. „U dvou mykotoxinů, jejichž obsah v pivu byl řádově vyšší, jsme zveřejnili výsledky.“
Možné důsledky? V praxi kopírují do značné míry stav spojený s nemírným požitím alkoholu. „Není smrtící, ale jeho projevy mohou znepříjemnit život. Je to bolení hlavy, nevolnost a střevní potíže. Dlouhodobým působením této látky dochází k oslabení imunity,“ píše dTest.
U mírného pijáka piva je tolerovatelné množství deoxynivalenolu v pivu 10 mikrogramů na litr. dTestem nejhůře hodnocené pivo, Svijanská kněžna, ale podle jejich zjištění obsahuje 85 mikrogramů deoxynivalenolu na litr.
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.