Kromě turka má Česko ještě jednu kávovou specialitu, která je zbytku světa cizí, totiž piccolo. Nápoj, který vcelku běžně nabízejí čeští baristi jako variantu espressa jinde v této podobě neznají. "Piccolo říkají jedné variantě kávového nápoje v Londýně, tímto slovem ale pojmenovávají svébytný nápoj s mlékem, něco jako španělské cortado nebo italské macchiato. Nemá to ale nic společného s piccolem ve smyslu espressa," říká Adam Dvořák z Kávového klubu.
To ale samozřejmě neznamená, že by tu nebyla možnost objednat si dokonce několik variant na espresso, ať už v menším, nebo naopak větším balení. Ani jedna z nich se ale piccolo nejmenuje.
Tou první je ristretto, aneb – samozřejmě velmi laicky řečeno – koncentrovanější a také o něco méně objemné espresso. Je typické pro jižní oblasti Itálie a pro Sicílii a jak předpokládá barista Zdeněk Smrčka, spoluautor projektu Piccolo neexistuje!, možná se tu začalo dělat tak trochu z nutnosti: „Když si v místním klimatu chcete dát víc káv najednou, menší objem horké tekutiny oceníte.“
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.