Pijete v kavárně espresso, nebo preso? V tom může být rozdíl. Mezi lidmi zabývajícími se kávou je české preso už nějakou dobu ustálený pojem. Používají jej pro nápoj, který má s chutí espressa společného jen málo, i když ho české restaurace a kavárny pod tímto názvem už řadu let svým hostům nabízejí.

Kdo chce odlišit espresso od českého presa, musí se vydat kousek do historie. Konkrétně do doby, kdy si majitelé českých podniků začali pořizovat přístroje na přípravu espressa. Po sametové revoluci sem díky tomu začali importovat nápoj, na který nebyla většina Čechů (včetně těch za barem) odchovaných turkem připravená.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se