Kam jít na oběd či večeři s obchodními partnery? V Praze i v dalších velkých městech vzniká řada nových podniků, které jsou pro byznys lunch či významnou pracovní večeři jako stvořené.
TÝDENÍK EKONOM bude každý týden podrobně představovat jeden z vybraných podniků nejen v Praze.
Vlajková loď prestižní gastronomické společnosti Zátiší je v posledních letech mimořádně aktivní a neustále nabízí pražským gurmánům nějaké novinky. Velmi oblíbené jsou pravidelné wine cluby, v rámci nichž je každý měsíc představeno gastronomické či vinné téma, ke kterému je připraveno speciální menu s vybranými víny. Ještě významnějším počinem je průběžné hostování dvou špičkových kuchařů oceněných michelinskou hvězdou – Francouze Nicolase Saleho a Itala Gabriela Felicianiho, jejichž famózní delikatesy jsou zařazeny do stálého menu, a doplňují tak kreativní kuchyni kmenového šéfkuchaře Petra Bureše. A právě díky této spolupráci tří špičkových šéfkuchařů je nabídka Bellevue mimořádně pestrá z hlediska stylů vaření, neboť každý z nich přináší do restaurace nejen nová jídla, ale i jiné koncepty, suroviny a jejich zajímavé zpracování.
Ochutnávka darů moře
Pod většinou jídel je však podepsán kulinární mág Feliciani, který je zastáncem chuťově plné, až opulentní kuchyně, s níž tak trochu "válcuje" své kolegy. Ať už si v Bellevue objednáte cokoli, čeká vás ohromující zážitek, ale přece jen, některá jídla jsou výjimečná. Z předkrmů doporučujeme především domácí ravioli Carbonara plněné kozím sýrem, pancettou a žloutkem. Obsah raviolky je ovšem tekutý, takže teprve až když ji rozkousnete, čeká vás ona jedinečná harmonie chutí. Také druhý nejoblíbenější předkrm ke velmi zajímavý a drží se na jídelním lístku již několik sezon, byť se stále obměňuje. Jde o trilogii darů moře čili tři degustační porce připravené z ryb, mušlí a krevet. V současné trilogii najdete svěží tatarák z lososa s avokádovým salátem, výtečnou svatojakubku podávanou s kroupovým rizotem a na závěr tygří krevetu vařenou ve vývaru z mušlí a podávanou ve sklenici s "rybím" vývarem a s hráškovým pyré. Všechna tři jídla jsou krásně vymyšlená a dohromady nabízejí velmi pestrý a chuťově rozmanitý předkrm.
VIDEO: Šéfkuchař Bellevue ukázal z čeho rád vaří. Z placaté ryby a pažitky
Šéfkuchař Bellevue ukázal z čeho rád vaří. Z placaté ryby a pažitky
Famózní dezerty
Z hlavních jídel zkuste v první řadě nejžádanější "zimní" specialitu v podobě křehké telecí svíčkové obalené v krustě z černých lanýžů, servírovanou s jemnou omáčkou z lišek. Toto jídlo se na jídelním lístku drží již 4 roky, ale vždy pouze od září do března, tedy v době, kdy jsou k dispozici černé lanýže. Pokud naopak máte chuť už na něco jarního, vyberte si rybu dne, kterou připravuje Petr Bureš s lahodnou, mírně nakyslou omáčkou z marakuji (tato úprava bude v poněkud obměněné podobě, tedy s marakujou a champagne zařazena také do slavnostního Valentýnského menu, které zde bude k ochutnání pouze 14. února). V žádném případě ovšem nezapomeňte na dezert, neboť právě ten patří v Bellevue k vrcholným gastronomickým číslům. Doporučíme vám hlavně dva – domácí nugátové magnum v čokoládě s lískovými oříšky a mořskou solí či crème brûlée s Carolans whisky krémem, které se servíruje v naleštěném porcelánovém popelníku na doutníky, navíc přímo s jedním jedlým "doutníkem" plněným Valrhona čokoládovou pěnou. Oba dezerty jsou jak svojí chutí, tak celkovou prezentací rafinovaně dekadentní. Ještě pro pořádek připomeňme, že v Bellevue nejsou na menu ceny jednotlivých pokrmů, protože se tu platí podle množství chodů. Menu o dvou chodech vyjde na 990 korun, tříchodové menu stojí 1290, čtyřchodové 1490 a pětichodové 1690 korun.
Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?
Spíše bych rád odpověděl, co by neměl přestat dělat! Kontrolovat suroviny a výslednou kvalitu pokrmu.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Těžká otázka vybrat si pouze jedno jídlo. Záleží na příležitosti, lidech, náladě. Ale rád se vracím k dobře upečené kachně se zelím.
Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?
La Ciau del Tornavento v Itálii, kterou pravidelně jednou ročně navštěvuji. A to vždy, když jedu do Piemontu pro bílé lanýže.
Poklady z Piemontu
V restauraci Bellevue najdete skvělý výběr těch nejlepších vín z celého světa, nicméně za zmínku stojí především dvě italská vinařství z Piemontu produkující nejen slavná Barbaresca, ale také stále oblíbenější víno Barbera d'Alba, které má tu výhodu, že se dá pít i velmi mladé. První ze zmíněných výrobců je vinařství Marchesi di Grésy, jehož duše Alberto di Grésy vlastně definoval moderní podobu Barbarecsa. Velmi krásné jsou ovšem i vína od menšího vinaře Lorenza Alutta (obě vinařství stojí téměř u sebe), jehož vína nabízejí skvělý poměr kvality a ceny. A pokud jsme u zajímavých vín, zapište si do diáře, že na květen restaurace Bellevue plánuje v rámci wine clubu snoubení jídel Nicolase Saleho se špičkovými champagne, což bude krásný zážitek. Vrcholem letošní sezony ovšem bude druhý ročník michelinského souboje mezi Nicolasem Salem a Gabrielem Felicianim, kteří si společně stoupnou na celý týden do kuchyně a budou hostům připravovat a servírovat předkrmy i hlavní jídla na jednom talíři vždy proti sobě. První souboj michelinských kuchařů, který dostal vtipný název Star War, vyhrál loni na podzim italský šéfkuchař, a tak mu má Francouz co vracet. Ale především to byla a zase jistě bude skvělá a unikátní zábava pro všechny hosty.
Doporučení
Pokud chcete vyzkoušet poněkud netradiční a těžce zařaditelné víno, objednejte si ještě ne příliš známé víno Faro z vinařství Palari, které sice pochází ze Sicílie, ale přesto je překvapivě svěží, noblesní a krásně pitelné. Budete mít náskok, neboť o tomto vinařství se bude ještě hodně mluvit.
Restaurace Bellevue
Šéfkuchař Bellevue ukázal z čeho rád vaří. Z placaté ryby a pažitky
Restaurace Bellevue
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist