Hvozdový komín býval pýchou každého pivovaru. Odváděl vzduch z hvozdu, kde se hvozdilo. Zatímco za městem je hvozd hluboký les, uvnitř pivovaru to je sušárna sladu. A hvozdění je proces, při kterém se v naklíčených zrnech ječmenech snižuje obsah vody pod dvě procenta a zastavují se luštící pochody.
Základem hvozdu je topeniště, nad kterým bývají umístěné lísky pro rozprostření naklíčených zrn. Horký vzduch stoupá hvozdem vzhůru, odebírá sladu vlhkost a širokým komínem je odváděn ven. Kouř z topeniště se odvádí kanály ve stěnách hvozdu a dále pak samostatným menším komínem.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.