Jídlo z francouzského regionu Languedoc-Roussillon, které vzniklo za stoleté války (1337-1453). Město Castelnaudary tehdy obléhali Angličané a Castelnaudaranům ubývalo zásob ve spížích. Zkombinovali tedy v pekáči vše, co doma našli.

Cassoulet jim dal tolik síly, že obléhatele přemohli. V šedesátých letech, v roce 1966, speciální komise určila, že pokrm musí obsahovat ze sedmdesáti procent fazole, zbylých třicet procent tvoří maso, zejména vepřové a potom také kachní, zavařené ve vlastním sádle. Název je odvozen od kameninové nádoby "cassoule", v níž se pokrm zapéká.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist