Jídlo z francouzského regionu Languedoc-Roussillon, které vzniklo za stoleté války (1337-1453). Město Castelnaudary tehdy obléhali Angličané a Castelnaudaranům ubývalo zásob ve spížích. Zkombinovali tedy v pekáči vše, co doma našli.
Cassoulet jim dal tolik síly, že obléhatele přemohli. V šedesátých letech, v roce 1966, speciální komise určila, že pokrm musí obsahovat ze sedmdesáti procent fazole, zbylých třicet procent tvoří maso, zejména vepřové a potom také kachní, zavařené ve vlastním sádle. Název je odvozen od kameninové nádoby "cassoule", v níž se pokrm zapéká.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist