Po dvaceti letech jsou doby, kdy jsme se Slováky tvořili jediný, československý stát, už v lecčem jen dost vzdálenou vzpomínkou. Platí to i o slovenské gastronomii? Vyzkoušejte si v našem minitestu, jak dobře znáte kuchyni našich východních sousedů.

A možná také jak dobře si rozumíte se slovenštinou, se kterou bez oblíbených slovenských televizních pondělků začínáme mít čím dál větší problémy.

Co si objednáte, když v jídelním lístku ukážete na bravčový rezeň?

Špíz, který kombinuje klobásu s kousky masa.
Vepřový řízek.
Kuřecí řízek.

Z čeho se dá ochutnat demänovka?

Z talíře, je to druh kapustové polévky.
Z pekáče, jsou to jablka zapékaná podobným způsobem jako česká žemlovka.
Ze skleničky, je to bylinný likér.

Jak se do češtiny dá přeložit výraz praženica?

Cibulka osmažená do zlatova.
Výpečky z vepřového masa.
Míchaná vajíčka.

K oblíbeným haluškám se hodí cmar. Je to...

Kysaný mléčný nápoj.
Druh pšeničných placek.
Silná pálenka.

Co je to demikát?

Polévka s brynzou.
Pálenka ze sladkých druhů hrušek.
Nářeční název pro demižón ze slovensko-maďarského pomezí.

Jaký z na Slovensku oblíbených výrobků nese název Smädný mních?

Hořký bylinný likér s 20 procenty alkoholu.
Pivo.
Tokajské víno.

Čemu nejen na Slovensku říkají oštiepky?

Ovčímu sýru tvarovanému v ručně vyřezávaných dřevěných formách.
Zbytkům jehněčí pečeně, které se později používají do parenice.
Kouskům tvrdého dřeva, na kterém se udí špek.


 

ZKONTROLOVAT

Pozn.: Správné odpovědi se po zkontrolování podbarví zeleně.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist