Vypadá jako špenát nebo čínské zelí a chutná jako řepa - co to je? Odpověď na tuhle botanickou hádanku zní: mangold. Zejména jednu z jeho variet, mangold listový, s tenkými čepelemi a širšími listy, si lidé pletou se špenátem. Když k tomu připočteme, že obě rostliny se v kuchyni používají k obdobným věcem, není divu.
Ovšem proti špenátu má mangold četné výhody. Obsahuje některé prvky a vitaminy navíc a zároveň je v něm méně kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku do organismu. Zadržuje také méně dusičnanů než špenát.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.