Vypadá jako špenát nebo čínské zelí a chutná jako řepa - co to je? Odpověď na tuhle botanickou hádanku zní: mangold. Zejména jednu z jeho variet, mangold listový, s tenkými čepelemi a širšími listy, si lidé pletou se špenátem. Když k tomu připočteme, že obě rostliny se v kuchyni používají k obdobným věcem, není divu.

Ovšem proti špenátu má mangold četné výhody. Obsahuje některé prvky a vitaminy navíc a zároveň je v něm méně kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku do organismu. Zadržuje také méně dusičnanů než špenát.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se